Στην Τουρκία κορυφαία ερευνητής του ΟΗΕ για τη δολοφονία Κασόγκι - Free Sunday
Στην Τουρκία κορυφαία ερευνητής του ΟΗΕ για τη δολοφονία Κασόγκι

Στην Τουρκία κορυφαία ερευνητής του ΟΗΕ για τη δολοφονία Κασόγκι

Στην Τουρκία, για τη διεξαγωγή έρευνας για την υπόθεση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τη δολοφονία του μέσα στο προξενείο του Ριάντ στην Κωνσταντινούπολη, αναμένεται σήμερα η Ανιές Καλαμάρ, η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τις εξωδικαστικές, συνοπτικές και αυθαίρετες εκτελέσεις.

Η Καλαμάρ προγραμματίζεται να παραμείνει στην Τουρκία έως τις 3 Φεβρουαρίου προκειμένου να συλλέξει στοιχεία σχετικά με τον θάνατο του Κασόγκι, εν όψει συνόδου τον Ιούνιο αξιωματούχων του ΟΗΕ.

Η επίσκεψη αυτή γίνεται εν μέσω των προσπαθειών της Σαουδικής Αραβίας να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα, η οποία αμφισβητεί την αξιοπιστία της έρευνας που διεξάγει το Ριάντ για τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Το Ριάντ εμμένει στη θέση ότι ο θάνατος του Κασόγκι, επικριτή του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ήταν αποτέλεσμα «επιχείρησης που ξέφυγε από τον έλεγχο» και έχει παραπέμψει 11 κατηγορούμενους σε δίκη για το έγκλημα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή να γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες γι’ αυτό, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε δηλώσει παλαιότερα ότι δεν έχει τη δικαιοδοσία να ξεκινήσει μια έρευνα για τον θάνατο του Κασόγκι και ότι καμία χώρα δεν έχει υποβάλει επισήμως αίτημα για τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας.

Η ομάδα του ΟΗΕ θα αξιολογήσει τα βήματα που έχουν γίνει από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας για την υπόθεση αυτή, ανέφερε η Καλαμάρ σε ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα στον ιστότοπο της υπηρεσίας της.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ θα εξετάσουν επίσης «τη φύση και την έκταση» των ευθυνών που φέρουν κράτη και ιδιώτες στη δολοφονία αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ