Ο Τραμπ «απειλεί» με νέο κυβερνητικό «λουκέτο» - Free Sunday
Ο Τραμπ «απειλεί» με νέο κυβερνητικό «λουκέτο»

Ο Τραμπ «απειλεί» με νέο κυβερνητικό «λουκέτο»

Ένα δεύτερο shutdown είναι «ασφαλώς μία επιλογή», διεμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος περνώντας σαφές μήνυμα ότι δεν «παραδόθηκε» στους Δημοκρατικούς ούτε έχει την παραμικρή πρόθεση να υποχωρήσει στο ζήτημα της ανέγερσης του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού.

Δεκάδες υπηρεσίες, οι οποίες υπολειτουργούσαν επί 35 ημέρες, άρχισαν σταδιακά να λειτουργούν ξανά, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι ανέμεναν με αγωνία να πληρωθούν – όπως τους υποσχέθηκαν οι αρχές – έως τα τέλη της εβδομάδας. Την Παρασκευή, Ντόναλντ Τραμπ και Κογκρέσο κατέληξαν σε μια συμβιβαστική προκαταρκτική συμφωνία, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην ομηρεία όλων αυτών των ανθρώπων.

Δύο ημέρες μετά, ο Αμερικανός πρόεδρος επανήλθε του θέματος για να απειλήσει εκ νέου ότι το «τέλος» πιθανότατα να είναι προσωρινό. Σε συνέντευξή του στη «Washington Post», προέβλεψε ότι οι πιθανότητες να καταλήξει σε συμφωνία με το Κογκρέσο για τη χρηματοδότηση του τείχους προτού εκπνεύσει η επόμενη κυβερνητική χρηματοδότηση, στις 15 Φεβρουαρίου, είναι λιγότερες από 50%.

Ο Τραμπ άφησε πολύ λίγα περιθώρια να δεχτεί κάτι λιγότερο από το κονδύλι των 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζητεί για το τείχος, ενώ σχεδόν απέκλεισε το αίτημα των Δημοκρατικών να δοθεί υπηκοότητα στους λεγόμενους «Dreamers», τους μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στις ΗΠΑ όταν ήταν ακόμη ανήλικοι.

Επιμένοντας σε αυτή τη γραμμή, όντως ο Τραμπ προδιαθέτει ότι σε τρεις εβδομάδες ο εφιάλτης του shutdown θα επιστρέψει. Εκτός εάν τελευταία στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσκοπήσεις, βάσει των οποίων ο κόσμος του αποδίδει πλέον το μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη μερική παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, κάνει πίσω.

Πηγή: naftemporiki.gr