Σταθερή στήριξη Τραμπ στον Γκουϊαδό στη Βενεζουέλα - Στον Μαδούρο επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ - Free Sunday
Σταθερή στήριξη Τραμπ στον Γκουϊαδό στη Βενεζουέλα  - Στον Μαδούρο επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σταθερή στήριξη Τραμπ στον Γκουϊαδό στη Βενεζουέλα - Στον Μαδούρο επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Τραμπ, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ στο πρόσωπο του, είχε ο 35χρονος πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδο, ο οποίος από την περασμένη Τετάρτη έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος της χώρας.«Ναι, συζητήσαμε με τον πρόεδρο όπως και με άλλους ηγέτες της περιοχής και του κόσμου», είπε ο Γκουαϊδό, 35 ετών, σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN en Español.

Ο κ.Γκουαϊδο είπε ότι είχε συζητήσεις με τους προέδρους Ιβάν Ντούκε της Κολομβίας, Σεμπαστιάν Πινιέρα (της Χιλής), Μαουρίσιο Μάκρι (της Αργεντινής), και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.Μετά την Ουάσινγκτον, πολλές κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής τάχθηκαν υπέρ της θέσης του Γκουαϊδό, ότι στις εκλογές του 2018 που κέρδισε ο Μαδούρο σημειώθηκε εκτεταμένη νοθεία και δεν μπορούν κατά συνέπεια να θεωρηθούν έγκυρες.

Από τη δική του πλευρά, ο Μαδούρο καταγγέλλει την απόφαση του Γκουαϊδό να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος βλέποντας σε αυτή την κίνηση ένα «πραξικόπημα» ενορχηστρωμένο και κατευθυνόμενο από τις ΗΠΑ.Ο Γκουαϊδό δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για τη φράση «5.000 στρατιώτες στην Κολομβία», που ήταν γραμμένη στο σημειωματάριο του Τζον Μπόλτον, του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, και πρόσεξαν δημοσιογράφοι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην αίθουσα Τύπου του κτιρίου της αμερικανικής προεδρίας.

«Δεν έχω πληροφορίες» για αυτό, διαβεβαίωσε ο Γκουαϊδό. «Αλλά βρισκόμαστε σαφώς σε μια πολύ περίπλοκη κατάσταση στη Βενεζουέλα», πρόσθεσε.Κατά τον κ.Γκουϊαδο, πρόθεση της αντιπολίτευσης η έξοδος με την κρίση με «εργαλεία» της ίδιας της χώρας και επιδίωξη είναι «όλες οι χώρες του κόσμου να αναγνωρίσουν τη θυσία του λαού της Βενεζουέλας», και τη βούλησής του «να προχωρήσει μπροστά», να «σώσει τη δημοκρατία».Πέραν των ΗΠΑ, τον Γκουαϊδό υποστηρίζουν επίσης ο Καναδάς, χώρες της Λατινικής Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πλήν της Ελλάδας.

Σε συνέντευξη του στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, ο κ.Γκουϊαδό, επέκρινε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που εξέφρασε την «αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη» στον Νικολάς Μαδούρο, χαρακτηρίζοντάς την «ανησυχητική» και κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πάει στη Βενεζουέλα για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασιν τη δραματική κατάσταση που επικρατεί, αλλά και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Θέλω να πιστεύω ότι οφείλεται σε έλλειψη ενημέρωσης. Δεν θα ήθελα να αναμιχθώ με περισσότερες λεπτομέρειες στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας ή στα εθνικά της συμφέροντα. Αλλά καλώ τον Ελληνα πρωθυπουργό και οποιοδήποτε μέλος του κόμματός του να έρθει στη Βενεζουέλα όσο πιο σύντομα γίνεται. Αύριο-μεθαύριο αν θέλει. Και να πάμε μαζί σε νοσοκομεία, σε φαρμακεία ή σε σχολεία της Βενεζουέλας. Ή να μείνει μία εβδομάδα για να ζήσει με τον κατώτατο μισθό της Βενεζουέλας, και να δούμε τι γνώμη θα έχει για το καθεστώς του Μαδούρο. Είναι ανησυχητική η στάση της ελληνικής κυβέρνησης».

Τον Μαδούρο υποστηρίζουν η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία και το Ιράν.