O Μαδούρο χάνει το όπλο του πετρελαίου - Free Sunday
O Μαδούρο χάνει το όπλο του πετρελαίου

O Μαδούρο χάνει το όπλο του πετρελαίου

Νέες διαδηλώσεις με αίτημα των διαδηλωτών την αποχώρηση του Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία οργανώνονται στη Βενεζουέλα, την οποία εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να γλυτώσουν από τον υπερπληθωρισμό, την έλλειψη τροφίμων, την ανεπάρκεια στην ιατρική και υγειονομική περίθαλψη και την εγκληματικότητα που μαστίζει τη χώρα.Το πρόβλημα του Μαδούρο έχει ενταθεί καθώς πλέον με απόφαση Τραμπ, τα έσοδα από την πώληση πετρελαίου δεν πηγαίνουν στη Βενεζουέλα, παρά σε ένα δεσμευμένο λογαριασμό, στον οποίο πρόσβαση έχει μόνο ο Χουάν Γκουαϊδό.

Από τα 3,5 εκ. βαρέλια την ημέρα το 1998, το 2017 μειώθηκαν οι εξορύξεις στα 2 εκατομ. Βαρέλια και πέρυσι δεν ξεπέρασαν τα 1,2 εκατομ. βαρέλια ημερησίως σύμφωνα με υπολογισμούς του OPEC. H χώρα έχει τη δυνατότητα να διυλίζει γύρω στα 750.000 βαρέλια την ημέρα, το υπόλοιπο πετρέλαιο εξάγεται στη Ρωσία ή την Κίνα. Σύμφωνα με αναλυτές, «από την πώληση η Βενεζουέλα δεν παίρνει χρήματα διότι οι εξαγωγές γίνονται ως αντιστάθμισμα για τα δάνεια που έχει πάρει η χώρα».

Μόνο η Κίνα φέρεται να του έδωσε 50 με 60 δις δολάρια σε δάνεια, που ξεπληρώνει η χώρα με πετρέλαιο. Κατά τους πρώτους μήνες πέρυσι η Κίνα εισήγαγε από τη Βενεζουέλα 340.000 βαρέλια. Πάνω από το 90% του συναλλάγματος που εισρέει στη χώρα προέρχεται από το πετρέλαιο.Λόγω της χρόνιας έλλειψης ρευστού ο Μαδούρο έχει παραχωρήσει στο ρωσικό κολοσσό Rosneft το 49,9% της Citgo ως εγγύηση. Υπολογίζεται ότι η Ρωσία έχει δώσει στη Βενεζουέλα δάνεια ύψους 17 δις δολαρίων. Γι αυτό και η χώρα στηρίζει το Καράκας και επικρίνει την αμερικανική πολιτική των κυρώσεων.

Ο Αμερικανός προεδρικός σύμβουλος Τζον Μπόλτον θέλει να παγώσει ποσό 7 δις ευρώ. Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ εφαρμόσουν τα σχέδιά τους, τότε η Βενεζουέλα θα σταματήσει να εφοδιάζει την αμερικανική θυγατρική της με αργό πετρέλαιο. Άλλες πηγές συναλλάγματος που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα χαμένα δολάρια δεν μπορούν να βρεθούν τόσο γρήγορα. Πάντως η τιμή των κρατικών ομολόγων και των μετοχών της PDVSA αυξήθηκαν τελευταία γεγονός που αποδίδεται στο ότι οι επενδυτές προβλέπουν αλλαγή εξουσία και αγοράζουν μετοχές. Ελπίζουν σε καλές αποδόσεις όταν ο πετρελαϊκός τομέας εξυγιανθεί.