Στόλτενμπεργκ: Ιστορικό γεγονός η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ - Η Ρωσία δεν έχει το δικαίωμα παρέμβασης - Free Sunday
Στόλτενμπεργκ: Ιστορικό γεγονός η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ - Η Ρωσία δεν έχει το δικαίωμα παρέμβασης

Στόλτενμπεργκ: Ιστορικό γεγονός η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ - Η Ρωσία δεν έχει το δικαίωμα παρέμβασης

Λίγο μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτηρίζει «ιστορικό» το σημερινό γεγονός, διότι μετά από πολλά χρόνια, από τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου του 2008, επιλύθηκε ένα ζήτημα διαφωνίας που δημιουργούσε προβλήματα τόσο στις σχέσεις Αθήνας και Σκοπίων, όσο και στις προσπάθειες ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ απονέμει εύσημα στο θάρρος και την πολιτική βούληση των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ και τονίζει τη σημασία του ξεπεράσματος των διαφωνιών και των εσωτερικών διαιρέσεων, που οδηγεί στη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής.

Σχετικά με την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή, ο Γιενς Στόλτεμπεργκ απαντά ότι η Ρωσία δεν έχει το δικαίωμα να προσπαθήσει να εμποδίσει σε μια χώρα την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, διότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι κυρίαρχη απόφαση ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Γιενς Στόλτενμπεργκ συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο για τη χθεσινή συνάντησή τους στην Άγκυρα και τη βούλησή τους να συζητήσουν και να αντιμετωπίσουν τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών. Τονίζει, μάλιστα, ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι δύο «βασικοί και σημαντικοί Σύμμαχοι για το ΝΑΤΟ».