Παγκόσμιος «πόλεμος» για τα δίκτυα 5G - Free Sunday
Παγκόσμιος «πόλεμος» για τα δίκτυα 5G

Παγκόσμιος «πόλεμος» για τα δίκτυα 5G

Τα τελευταία χρόνια μια φρασούλα κυριαρχεί στον κόσμο των επικοινωνιών και της πληροφορίας. Η φράση αυτή είναι το διαβόητο «5G», μια συντομογραφία για τα ασύρματα δίκτυα 5ης γενιάς, τα οποία ανοίγουν νέες προοπτικές για τον συνδεδεμένο κόσμο μας, αλλά προκαλούν και τεράστιους πονοκεφάλους σε εταιρείες, επενδυτές και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Τι είναι το 5G

Σύμφωνα με τις περιγραφές και τους ορισμούς που η βιομηχανία επικοινωνιών δίνει, το 5G θα είναι ένα υπερταχύ ασύρματο δίκτυο μεταφοράς δεδομένων, με ταχύτητες που θα ξεπερνούν τα 10 Gbps (εκατό φορές ταχύτερα από τα τρέχοντα δίκτυα 4G LTE, ενώ ο τελικός στόχος είναι τα 20 Gbps), το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης τεράστιου αριθμού μηχανών, υλοποιώντας ουσιαστικά το λεγόμενο «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» (Internet of Things – IoT), δηλαδή την ευρεία χρήση «έξυπνων» συσκευών, από κινητά τηλέφωνα μέχρι… ψυγεία και κλιματιστικά, ακόμη και αυτόνομα αυτοκίνητα, καθώς θα είναι δυνατή η διαρκής σύνδεση με το δίκτυο και η ανταλλαγή τεράστιου όγκου πληροφορίας μέσα σε διάστημα μικροδευτερολέπτων.
Η υποδομή για τη δημιουργία του 5G θα δημιουργηθεί πάνω στα ήδη υπάρχοντα 4G δίκτυα, προτού αποκτήσει τις δικές του αποκλειστικές υποδομές, ενώ, λόγω της υψηλής συχνότητας των ραδιοκυμάτων που θα χρησιμοποιεί, ο σχεδιασμός προϋποθέτει πολλές μικρές κεραίες αναμετάδοσης του σήματος, αντί για τους «πύργους» που χρησιμοποιούνται σήμερα για τα δίκτυα 4G LTE, με αποτέλεσμα το κόστος να αυξάνεται δραματικά.

Στόχος το 2020

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της αγοράς επικοινωνιών, το 5G δίκτυο θα πρέπει να βρίσκεται σε φάση πλήρους ανάπτυξης το 2020 και ήδη τεράστιες επιχειρήσεις του χώρου, από τη Samsung, την Intel και τη Nokia ως τη Huawei, την Qualcomm και την Ericsson, προχωρούν στην κατασκευή των υλικών «υποδομής» του δικτύου (modems, κεραίες κ.λπ.).
Παράλληλα, κάποιες εταιρείες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας (κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και αλλού) έχουν αρχίσει να παρέχουν δοκιμαστικά 5G δίκτυα στους συνδρομητές τους, αλλά κυρίως σε πόλεις και ενίοτε σημειακά, καθώς ακόμα δεν υπάρχει η υποδομή για ευρύτερη ανάπτυξη των δικτύων. Μάλιστα, καταγράφονται και εντάσεις μεταξύ των εταιρειών και αλληλοκατηγορίες για το αν τα δίκτυα που χρησιμοποιούν είναι όντως 5G ή όχι.
Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης των 5G δικτύων θα αλλάξουν και οι συσκευές που θα χρησιμοποιούν αυτά τα δίκτυα, καθώς χρειάζονται νέα modems και νέα τσιπάκια που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των δικτύων, αλλά και στις δυνατότητές τους.

Πρόβλημα το κόστος

Όπως προαναφέρθηκε, το κόστος για την ανάπτυξη των 5G δικτύων είναι μεγάλο. Μόνο για την Ευρώπη, υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 500 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που, σε συνδυασμό με τις χαμηλές αποδόσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών τηλεπικοινωνιών, κάνει τους επενδυτές διστακτικούς να σπρώξουν χρήματα σε ένα πρότζεκτ αμφιβόλου απόδοσης για τους ίδιους, παρά τις εκκλήσεις της αρμόδιας επιτρόπου Μαρίγια Γκάμπριελ, η οποία τονίζει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει εκτός ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία, όπου η δουλειά για την ανάπτυξη του 5G βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.
Από την άλλη πλευρά, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε απορρύθμιση των αγορών τηλεπικοινωνιών στην Ένωση, σε μια προσπάθεια να πείσει τις εταιρείες να προχωρήσουν σε επενδύσεις, διάφορες νομοθετικές παρεμβάσεις σε επίπεδο ανταγωνισμού προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη διστακτικότητα στους επενδυτές και τις εταιρείες.

Ο «πόλεμος» με την Κίνα

Και μέσα σε όλα αυτά προστίθεται και ο «πόλεμος» που οι ΗΠΑ και αρκετοί σύμμαχοί τους έχουν κηρύξει στην Κίνα, τη χώρα που θεωρείται η πλέον έτοιμη να περάσει στην εποχή του 5G. Δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο σε επίπεδο παροχής υποδομών για τα δίκτυα 5ης γενιάς, η Huawei και η ΖΤΕ, ουσιαστικά έχουν τεθεί εκτός δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ και χώρες όπως ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Ιταλία και η Βρετανία προχωρούν σε απαγορεύσεις χρήσης συσκευών και εξαρτημάτων των εταιρειών αυτών για τη δημιουργία της υποδομής για δίκτυα 5G, εγείροντας ζητήματα εθνικής ασφάλειας και κατηγορώντας τις εταιρείες ότι ενεργούν ως όργανα της κινεζικής κυβέρνησης.
Μάλιστα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους της Ε.Ε. και εμμέσως πλην σαφώς ζήτησαν η Ευρώπη να μην προχωρήσει σε συμφωνίες με τη Huawei και τη ΖΤΕ για τα δίκτυα 5ης γενιάς. Σύμφωνα με το Tech Crunch, Αμερικανός αξιωματούχος φέρεται να είπε στους Ευρωπαίους ότι «η συνεργασία με έναν μη έμπιστο πάροχο, όπως η Huawei ή η ZTE, θα προκαλέσει κάθε είδους προβλήματα για την εθνική σας ασφάλεια και […] από τη στιγμή που είμαστε σύμμαχοι με τα περισσότερα μέλη της Ε.Ε., και για τη δική μας εθνική ασφάλεια».

Το Πεκίνο αντιδρά

Το Πεκίνο, φυσικά, απορρίπτει όλες τις κατηγορίες ως αβάσιμες και συκοφαντικές, ενώ η σύλληψη στον Καναδά της κόρης του ιδρυτή της Huawei και CFO της εταιρείας, Μενγκ Γουανζού, για παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν και η απαίτηση των ΗΠΑ για έκδοσή της, ώστε να δικαστεί εκεί, προκαλούν πρόσθετες εντάσεις σε μια ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα.
Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η χώρα του προχωρεί στη δικαστική διερεύνηση υποθέσεων βιομηχανικής κατασκοπείας στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται η Huawei. H εταιρεία, από την πλευρά της, απορρίπτει κατηγορηματικά όλες τις αιτιάσεις και υποστηρίζει ότι όλα γίνονται προκειμένου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους να προωθήσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα άλλων εταιρειών στον αγώνα δρόμου για την πλήρη ανάπτυξη των 5G δικτύων.