Χ. Ακάρ: Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα και στον φυσικό πλούτο γύρω από το νησί - Free Sunday
Χ. Ακάρ: Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα και στον φυσικό πλούτο γύρω από το νησί

Χ. Ακάρ: Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα και στον φυσικό πλούτο γύρω από το νησί

«Η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" είναι συμμέτοχη και του φυσικού πλούτου γύρω από το νησί. Έχει δικαιώματα στην περιοχή. Όλοι πρέπει να συμπεριφερθούν ανάλογα με αυτά τα δεδομένα», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αμυνας της γείτονος, Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της εν εξελίξει στρατιωτικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» η οποία διεξάγεται ταυτόχρονα σε Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και στα τουρκικά παράλια στη Μεσόγειο.

 

Χαρακτήρισε δε τη στρατιωτική άσκηση «άκρως επιτυχημένη» και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία είχε την ευκαιρία να δείξει τη δύναμη των δυνάμεων του ναυτικού της τόσο στον εαυτό της όσο και σε όλους τους οπαδούς της άσκησης». «Στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο εργαζόμαστε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός. 

«Με την γειτονική χώρα Ελλάδα στα πλαίσια της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου προσπαθούμε να βελτιώσουμε τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να φέρουμε το επίπεδο των σχέσεων μας σε καλύτερο επίπεδο. Με τις συναντήσεις μας με τους ομολόγους μας, με τις επιτροπές που κάνουν συναντήσεις εργαζόμαστε για να φτάσουν οι σχέσεις μας σε καλύτερο επίπεδο».

Σχολιάζοντας επίσης τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, ο Ακάρ δήλωσε ότι στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για τη βελτίωση των διμερών σχέσεών της με την Ελλάδα σε πολύ καλύτερο επίπεδο, λαμβάνοντας μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα, το έθνος και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.