Ντιμιτρόφ: Υπογράψαμε τη συμφωνία στην ελληνική, τη μακεδονική και την αγγλική γλώσσα - Free Sunday
Ντιμιτρόφ: Υπογράψαμε τη συμφωνία στην ελληνική, τη μακεδονική και την αγγλική γλώσσα

Ντιμιτρόφ: Υπογράψαμε τη συμφωνία στην ελληνική, τη μακεδονική και την αγγλική γλώσσα

Τη χαρά του που η συμφωνία για διάνοιξη διόδου στην περιοχή Λαιμός, στις Πρέσπες υπεγράφη σε «τρεις γλώσσες, στην ελληνική, τη μακεδονική και την αγγλική γλώσσα» εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ της Βόρειας Μακεδονίας, ενώπιον της αναπληρώτριας υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου.

Έσπευσε να διευκρινίσει ότι «η μακεδονική γλώσσα, και είναι σημαντικό για μας, που ομιλείται από τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και τη διασπορά μας και, όπως έχει συμφωνηθεί με το άρθρο 7 της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν έχει καμία σχέση με τους Έλληνες Μακεδόνες».

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο υπουργός της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι επίσης ιστορική (σ.σ. η συμφωνία για τη νέα συνοριακή δίοδο) γιατί για πρώτη φορά τίθεται σε εφαρμογή το όνομα και οι ορολογίες που έχουν συμφωνηθεί και περιλαμβάνονται στο άρθρο 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Ο κ. Ντιμιτρόφ έκανε λόγο για μεγάλη συμβολική αλλά και πρακτική σημασία γιατί θα βοηθήσει την ανάπτυξη αυτής της περιοχής και από τις δύο πλευρές των συνόρων, όπως εκτίμησε σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Από την πλευρά της η κ. Αναγνωστοπούλου χαρακτήρισε σημαντική τη συμφωνία καθώς βασίζεται στις διατάξεις «της ιστορικής συμφωνίας την οποία υπογράψαμε, της μεγάλης, της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Η συνεργασία μας θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών και της βαλκανικής χερσονήσου» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας συναντήθηκε ακόμη στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Στην επίσκεψή της αυτή στα Σκόπια συνοδεύεται από τους βουλευτές Θεοδώρα Τζάκρη και Ιωάννη Σηφάκη. Στην ελληνική αντιπροσωπεία μετέχει, επίσης και ο γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Παναγιώτης Παυλόπουλος και άλλα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών.