Πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο - Free Sunday
Πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

Πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

Το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα ψήφισε το απόγευμα της Τετάρτης (13/3) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η έκθεση της εισηγήτριας Κάτι Πίρι για την Τουρκία υιοθετήθηκε με 370 ψήφους υπέρ, 109 κατά και 143 αποχές. 

Αφού ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, η εισηγήτρια ευρωβουλευτής από την Ολλανδία και μέλος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ευχαρίστησε το σώμα επισημαίνοντας πως «έστειλε ένα σαφές μήνυμα στο Συμβούλιο για την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τους Τούρκους δημοκράτες». 

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως το  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο και πως η τελική απόφαση για το εάν θα σταματήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες θα ληφθεί από τους αρχηγούς κυβερνήσεων των κρατών μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Με το συγκεκριμένο ψήφισμα, το Ευρωκοινοβούλιο φαίνεται να κινείται πιο κοντά στην αυστηρή γραμμή που εκφράζει ο Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιος του ΕΛΚ για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν. Ο Γερμανός πολιτικός έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι, αν εκλεγεί, θα ζητήσει από το Συμβούλιο τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα.

Δεν λείπουν βέβαια και οι ευρωβουλευτές που εκφράζουν διαμετρικά αντίθετη άποψη. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι πολλοί αντιφρονούντες στην Τουρκία- ακόμη και ο φυλακισμένος ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς- ζητούν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και προειδοποιούν ότι η διακοπή τους στην πραγματικότητα δεν τιμωρεί τον πρόεδρο Ερντογάν αλλά τον ίδιο τον λαό της Τουρκίας.

Η έκθεση που «καίει» την Άγκυρα

Η αναφορά της κ. Πίρι εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 20 Φεβρουαρίου. 

Σε αυτή γίνεται αναφορά στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κράτος δικαίου στην Τουρκία και με συγκεκριμένα παραδείγματα: τον αυξημένο έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας επί των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών και την πολιτική ανάμειξη στο έργο τους, τα αυθαίρετα όπως αναφέρει μέτρα που περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την πρόσβαση στην ενημέρωση.

Παράλληλα, η έκθεση καταδικάζει το κλείσιμο περισσότερων από 160 μέσων ενημέρωσης και τον μεγάλο αριθμό συλλήψεων δημοσιογράφων.

Καταδικάζεται επίσης το γεγονός ότι εξακολουθεί να κρατείται ο Ντεμιρτάς, ηγέτης της αντιπολίτευσης και υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα, μεταξύ άλλων.

Επιπρόσθετα, η έκθεση καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη, να αναστείλουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αλλά παραμένει, ωστόσο, προσηλωμένο (το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) στον δημοκρατικό διάλογο με την Τουρκία. Αναφορά η οποία επαναλαμβάνεται στις σχετικές εκθέσεις.

Η έκθεση ζητεί από την Επιτροπή να χρησιμοποιήσει τα προενταξιακά κονδύλια που προορίζονται για την Τουρκία για να στηρίξει την τουρκική κοινωνία των πολιτών. Επίσης, αφήνει ανοιχτή την πόρτα για την αναβάθμιση της τελωνειακής Ένωσης 1995 μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε., εφόσον τηρηθούν κάποιες σημαντικές προϋποθέσεις.

Πληροφορίες από: DW