H Μέι δηλώνει έτοιμη να παραιτηθεί αν δεν γίνει Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου - Free Sunday
H Μέι δηλώνει έτοιμη να παραιτηθεί αν δεν γίνει Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου

H Μέι δηλώνει έτοιμη να παραιτηθεί αν δεν γίνει Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου

Eντονες αντιδράσεις από τους βουλευτές του κόμματός της, αλλά και από πλευράς κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκάλεσε η δήλωση της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζας Μέι προς τους βρετανούς πολίτες, στην οποία απέδωσε την ευθύνη για την κρίση του brexit.

«Μέχρι τώρα, η βουλή έκανε ότι μπορούσε για να αποφύγει μία απόφαση. Κάθε πρόταση και κάθε τροπολογία έμειναν στα συρτάρια, χωρίς το κοινοβούλιο να αποφασίζει ποτέ τι θέλει. Το μόνο που ήταν πρόθυμοι να δηλώσουν οι βουλευτές είναι τι δεν θέλουν», είπε η κυρία Μέι κατά την διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος, στο οποίο επέμεινε στο Brexit, τονίζοντας ότι η ίδια σέβεται τη βούληση των πολιτών, που δεν σέβονται οι βουλευτές.

«Είμαι στο πλευρό σας. Ας προχωρήσουμε», είπε στους Βρετανούς, στο διάγγελμά της, λίγη ώρα αφότου, μόλις οκτώ ημέρες πριν την επίσημη ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε ζητήσει τρίμηνη παράταση.

Η κ.Μέι χθες στη βουλή δήλωσε αποφασισμένη να παραιτηθεί αν η παράταση διαρκέσει περισσότερο από τους τρεις μήνες που ζήτησε.

«Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε προτάσεις για μία τρίτη ουσιαστική ψηφοφορία. Αν περάσει , η παράταση θα δώσει χρόνο στη Βουλή για να εξετάσει το νομοσχέδιο για τη συμφωνία αποχώρησης. Διαφορετικά, η Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει. Ως πρωθυπουργός, δεν είμαι έτοιμη να καθυστερήσω το brexit πέρα από τις 30 Ιουνίου.»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Τερέζα Μέι θα φέρει και πάλι στη βουλή την επόμενη εβδομάδα τη συμφωνία που έχει συνάψει με τις Βρυξέλλες για το brexit, ελπίζοντας σε θετική ψήφο.

«Πιστεύω ότι μία μικρή παράταση είναι εφικτή, με τον όρο ότι θα υπάρξει θετική ψήφος από τη Βουλή των Κοινοτήτων για την συμφωνία αποχώρησης», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ, ο οποίος προσέθεσε ότι «παραμένει ανοιχτό πόσο θα διαρκέσει αυτή η παράταση».