Νέα ήττα για τη Μέι, η Βουλή θα αποφασίσει για το Brexit με όλα τα σενάρια ανοιχτά - Free Sunday
Νέα ήττα για τη Μέι, η Βουλή θα αποφασίσει για το Brexit με όλα τα σενάρια ανοιχτά

Νέα ήττα για τη Μέι, η Βουλή θα αποφασίσει για το Brexit με όλα τα σενάρια ανοιχτά

Σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για τη μορφή που θα πάρει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα οργανώσουν αύριο Τετάρτη στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετά από τη έγκριση χθες τροπολογίας η οποία τους επιτρέπει να επηρεάσουν τη διαδικασία του Brexit.

Η τροπολογία, που εγκρίθηκε με 329 ψήφους υπέρ έναντι 302 παρά την αντίδραση της πρωθυπουργού και στις επιλογές προς εξέταση συγκαταλέγονται:

  • η παραμονή στην ενιαία αγορά
  • η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος
  • η ακύρωση της αποχώρησης από την ΕΕ.

«Αυτή η τροπολογία ανατρέπει την ισορροπία μεταξύ των δημοκρατικών μας θεσμών και δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον», ήταν η αντίδραση εκπροσώπου του υπουργείου που είναι αρμόδιο για το Brexit, o οποίος κάλεσε τους βουλευτές να «ορίσουν τα επόμενα βήματα».

«Κάθε επιλογή πρέπει να είναι εφαρμόσιμη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», προσέθεσε.

Αμέσως μετά, τις παραιτήσεις τους ανακοίνωσαν οι υφυπουργοί Βιομηχανίας, Ρίτσαρντ Χάρινγκτον, Εξωτερικών Άλιστερ Μπερτ και Υγείας, Στιβ Μπράιν.

Σε ανάρτηση του, ο Χάρινγκτον αναφέρει ότι στην επιστολή της παραίτησής του στηλιτεύει το ότι η κυβέρνηση κατ' αυτόν «παίζει στη ρουλέτα» τις «ζωές και το βιός της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών μας» διότι δεν έχει καταφέρει να «εξασφαλίσει μια συμφωνία» αποχώρησης.

Το πλήγμα έκανε ακόμα βαρύτερο το ότι η Μέι αναζητούσε χθες υποστηρικτές για να εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης που έκλεισε με τις Βρυξέλλες, από την οποία, παρότι έχει απορριφθεί με συντριπτική πλειοψηφία από τους κοινοβουλευτικούς δύο φορές, θα εξαρτηθεί εάν θα υπάρξει συντεταγμένη αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ την 22α Μαΐου.

«Θα ήθελα να συγχαρώ αυτή τη Βουλή διότι ανέκτησε τον έλεγχο» της διαδικασίας, σχολίασε μετά τις ψηφοφορίες ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο ηγέτης των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση).

Ο Νικ Μπόουλς, στέλεχος των Συντηρητικών που τάσσεται υπέρ του ηπιότερου Μπρέξιτ, έκρινε ότι «329 βουλευτές ύψωσαν το ανάστημά τους» για να υπερασπιστούν «την κοινοβουλευτική δημοκρατία» και πως «τρεις ήρωες παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση» για να πράξουν το ίδιο.

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων απέρριψαν παράλληλα, οριακά (314 ψήφοι υπέρ, 311 κατά) τροπολογία της αντιπολίτευσης που απέκλειε την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία άνευ ρητής έγκρισης του κοινοβουλίου.

Πριν από την ψηφοφορία, μολονότι η Μέι διαπίστωσε πως δεν έχει «ακόμα επαρκή υποστήριξη» ώστε να ζητήσει τρίτη ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης, επέμεινε πως ελπίζει ακόμη να εξασφαλίσει ικανό αριθμό ψήφων. Αλλά η έγκριση της τροπολογίας θέτει εν αμφιβόλω τα σχέδιά της, ειδικά εάν το κοινοβούλιο ταχθεί υπέρ του ηπιότερου Μπρέξιτ. Μολαταύτα, η αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος δεν δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει τα αποτελέσματα οποιασδήποτε από τις λεγόμενες «ενδεικτικές ψηφοφορίες» παρά μόνο ότι θα «εργαστεί» με το κοινοβούλιο για να «εξευρεθεί ο δρόμος που θα ακολουθηθεί» εάν απορριφθεί ξανά η συμφωνία.

Η έγκριση της τροπολογίας και οι νέες παραιτήσεις επιδεινώνουν την πολιτική κρίση στη Βρετανία, με την πρωθυπουργό να έχει πλέον απολέσει σχεδόν κάθε εξουσία και έλεγχο επί του Brexit και να μοιάζει πιο κοντά παρά ποτέ κοντά στην πτώση.