Η Μέι τα μαζεύει ήδη από την πρωθυπουργία αλλά δεν μαζεύει ακόμη το Συντηρητικό Κόμμα - Free Sunday
Η Μέι τα μαζεύει ήδη από την πρωθυπουργία αλλά δεν μαζεύει ακόμη το Συντηρητικό Κόμμα

Η Μέι τα μαζεύει ήδη από την πρωθυπουργία αλλά δεν μαζεύει ακόμη το Συντηρητικό Κόμμα

Σε περίπου 40 βουλευτές υπολογίζει σήμερα ο πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας The Times, Σαμ Κόουτς τον αριθμό των συντηρητικών βουλευτών που έχουν πλέον αλλάξει στάση και σκοπεύουν να στηρίξουν τη Συμφωνία στην οποία κατέληξε η πρωθυπουργός Μέι με την ΕΕ για το Brexit.

Μεταξύ αυτών που έχουν αλλάξει άποψη και θα δώσουν θετική ψήφο είναι και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Προκειμένου να εγκριθεί η Συμφωνία από το κοινοβούλιο η Μέι χρειάζεται άλλες 75 ψήφους τους οποίους μπορεί να βρει από τους δεκάδες "αντάρτες" των Συντηρητικών, ορισμένους Εργατικούς και τους βουλευτές του μικρού βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP που στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας, και το δημοσίευμα κάνει λόγο για άλλους 40 που παραμένουν αναποφάσιστοι.

Χθες με 441 υπέρ έναντι 105, οι Βρετανοί βουλευτές αποφάσισαν να εγκρίνουν την πρόταση της κ.Μέι να μετατεθεί η ημερομηνία του Brexit για τις 12 Απριλίου ή 22 Μαΐου βάσει του αγγλικού δικαίου.

Μόλις εγκριθεί από τη Βουλή των Λόρδων, αυτό σημαίνει ότι η νέα νομική ημερομηνία για την αναχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι στις 22 Μαΐου εάν η συμφωνία της Μέι εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας

Σε περίπτωση που η πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού δεν εγκριθεί, η νέα ημερομηνία για το Brexit θα είναι η 12η Απριλίου. Οι ηγέτες της Ε.Ε. δήλωσαν ότι αυτό θα προσφέρει περισσότερο χρόνο για να επιτευχθεί συμφωνία μέσω του, ή για το Ηνωμένο Βασίλειο να «προχωρήσει μπροστά».

Πάντως και οι 8 εναλλακτικές προτάσεις που τέθηκαν χθες Τετάρτη σε ενδεικτικές ψηφοφορίες καταψηφίστηκαν από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ανάμεσα σε αυτές και η πρόταση αποχώρησης από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου, η οποία απορρίφθηκε με 160 υπέρ έναντι 400.

Οι υπόλοιπες προτάσεις που καταψηφίστηκαν αφορούσαν στο σχέδιο για Κοινή Αγορά, την παραμονή στην ευρωπαϊκή οικονομική περιοχή και στην ζώνη ελεύθερου εμπορίου αλλά όχι στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, την τελωνειακή ένωση, τελωνειακή ένωση και ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά (Εργατικοί), την ανάκληση του άρθρου 50 για την αποφυγή μη συμφωνίας, δημοψήφισμα για επιβεβαίωση οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit, προνομιακοί εμπορικοί διακανονισμοί με την ΕΕ εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την αποχώρηση.

Νωρίτερα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είχε ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμά της εάν περάσει από το κοινοβούλιο η Συμφωνία Αποχώρησης, που έχει ήδη καταψηφιστεί δύο φορές, κάνοντας μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τους «αντάρτες» του Συντηρητικού Κόμματος να την στηρίξουν.

«Είμαι προετοιμασμένη να αφήσω αυτή τη δουλειά νωρίτερα απ' ό,τι σκόπευα ώστε να κάνω το σωστό για τη χώρα και το κόμμα μας», είπε στους βουλευτές, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο της. «Ζητώ από όλους σε αυτήν την αίθουσα να στηρίξουν τη συμφωνία για να ολοκληρώσουμε το ιστορικό καθήκον μας (...) και να αποχωρήσουμε από την ΕΕ με μια ομαλή έξοδο», πρόσθεσε.

Η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος που θα διαδεχτεί την Τερέζα Μέι θα ξεκινήσει μετά τις 22 Μαΐου, εφόσον υπερψηφιστεί προηγουμένως η Συμφωνία Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, ανέφερε απόψε το γραφείο της.