Έδωσα το όνομα για να πάρω ταυτότητα και γλώσσα, λέει ο Ζάεφ - Free Sunday
Έδωσα το όνομα για να πάρω ταυτότητα και γλώσσα, λέει ο Ζάεφ

Έδωσα το όνομα για να πάρω ταυτότητα και γλώσσα, λέει ο Ζάεφ

Ανταλλαγή με την αναγνώριση από την Αθήνα της «μακεδονικής ταυτότητας» ήταν η υποχώρηση των Σκοπίων στην αλλαγή του ονόματος σε «Βόρεια Μακεδονία», όπως είπε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στο debate με τον αρχηγό του κόμματος της αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) Κρίσταν Μίτσοφσκι.Σύμφωνα με τον κ.Ζάεφ, ο κ.Τσίπρας είχε δεχθεί την πρότασή του για ονομασία «Δημοκρατία του Ίλιντεν» αλλά, υποχώρησε όταν απορρίφθηκε από την ελληνική αντιπολίτευση.

Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε και στο θέμα της «μακεδονικής γλώσσας» και της «μακεδονικής ταυτότητας» για την οποία είπε ότι «λάμπει στον ΟΗΕ».

«Η επιγραφή της "μακεδονικής γλώσσας" και της "μακεδονικής ταυτότητας" λάμπουν στον ΟΗΕ όπου καταχωρήθηκαν χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Η "μακεδονική γλώσσα" είναι η γλώσσα των "Μακεδόνων" στην Αυστραλία, την Αμερική, στον Καναδά, την Ελβετία, τη Γερμανία και κανείς δεν την αμφισβητεί» είπε χαρακτηριστικά.Ο κ. Ζάεφ αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του κ.Μίτσκοφσκι κατά πόσο στην Ελλάδα ζουν «Μακεδόνες» και ποιες γλώσσες ομιλούνται στην ελληνική Μακεδονία προκειμένου να αποφύγει να κατηγορηθεί για παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ουσιαστικά όμως υπαινίχθηκε την συμφωνία του με την ερώτηση:

«Δεν θα παρασυρθώ από τον κ. Μίτσκοφσκι ώστε να έρθω σε αντιπαράθεση με την Ελλάδα» είπε.

Αλλά και από την πλευρά του, ο κ.Μίτσκοφσκι δεν απάντησε ποια στάση θα τηρήσει έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών σε περίπτωση που το κόμμα του έρθει στην εξουσία.