Λαβρόφ: Οι υπουργοί δεν είχαν το δικαίωμα να υπογράψουν τη Συμφωνία των Πρεσπών - Free Sunday
Λαβρόφ: Οι υπουργοί δεν είχαν το δικαίωμα να υπογράψουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Λαβρόφ: Οι υπουργοί δεν είχαν το δικαίωμα να υπογράψουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Στις διεργασίες που έλαβαν χώρα στη γειτονική χώρα, πριν από την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Moskovsky Komsomolets» και η οποία ήλθε σήμερα στη δημοσιότητα. 

Ο ίδιος, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στη Βόρεια Μακεδονία τον Σεπτέμβριο, παρατήρησε συγκεκριμένα:

«Διεξήγαγαν δημοψήφισμα, το οποίο οργανώθηκε με μια κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος», το οποίο, όπως εξήγησε ο Λαβρόφ, «προέβλεπε ότι πρέπει να τεθεί ένα ερώτημα σε δημοψήφισμα». Εντούτοις, τα ερωτήματα που ετέθησαν ήταν τρία: «Θέλετε να είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος του ΝΑΤΟ και είστε έτοιμοι να αλλάξει το όνομα της χώρας;». 

Την ίδια ώρα, συμπλήρωσε ο ίδιος, από πλευράς της Δύσης υπήρχαν προτροπές προς τους Σκοπιανούς, προκειμένου να πουν στο δημοψήφισμα «Ναι, ναι, ναι» — συμπεριλαμβανομένων και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και της Ύπατης εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, που επισκέφτηκαν μάλιστα τα Σκόπια. 

«Όταν κατηγορηθήκαμε ότι προσπαθούμε να αντιδράσουμε σε αυτό το δημοψήφισμα, δεν ήταν δίκαιο», τόνισε ο Λαβρόφ. 

«Το μόνο πράγμα, στο οποίο δώσαμε προσοχή», συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ήταν ότι το Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας έπρεπε να γίνει σεβαστό, «σύμφωνα με το οποίο οι υπουργοί δεν είχαν το δικαίωμα να υπογράψουν τη Συμφωνία των Πρεσπών», υπογράμμισε. 

Και διευκρίνισε: «Είναι υπόθεση του προέδρου και η θέση του προέδρου Ιβανόφ ενάντια σε αυτήν τη διαδικασία είχε εκφραστεί πολύ ξεκάθαρα. Απλώς αγνοήθηκε, παραβιάζοντας αγενώς τον βασικό νόμο» της Βόρειας Μακεδονίας. 

Σε ό,τι αφορά την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ο Λαβρόφ εξέφρασε την άποψη ότι τόσο η εισχώρηση της γειτονικής χώρας, όσο και η ένταξη του Μαυροβουνίου, θα οδηγήσουν στη δημιουργία στρατιωτικών εγκαταστάσεων στα εδάφη τους και οι χώρες θα είναι αναγκασμένες να αγοράζουν αμερικανικά όπλα. 

«Τώρα που το Μαυροβούνιο έχει γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και η Βόρεια Μακεδονία ωθείται εκεί, είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν την εμφάνισή τους στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκεί», ανέφερε ο ίδιος. «Αυτό δεν θα χαροποιήσει κανέναν. Θα αναγκαστούν να αγοράσουν αμερικανικά όπλα και στην Ευρώπη η κατάσταση δεν είναι πιο ήρεμη», επεσήμανε ακόμη. 

«Δυστυχώς, το ΝΑΤΟ βρίσκει μοναδικό λόγο ύπαρξης αποκλειστικά στον περιορισμό της Ρωσίας», σχολίασε. 

πηγή: sputniknews.gr