Ρήξη Τουρκίας- ΗΠΑ για τους S400 - Free Sunday
Ρήξη Τουρκίας- ΗΠΑ για τους S400

Ρήξη Τουρκίας- ΗΠΑ για τους S400

Ακόμη και με απομάκρυνση από το ΝΑΤΟ απειλεί η Ουάσιγκτον την Τουρκία σε περίπτωση που η κυβέρνηση Ερντογάν εμμείνει στην αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S400.

«Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει. Θέλει να παραμείνει κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης λαμβάνοντας τέτοιες παράτολμες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας;» είπε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της αμερικανικής κυβέρνησης για την πολιτική που ασκεί η Άγκυρα, ιδιαίτερα, δε, για την προσέγγιση των τελευταίων μηνών με τη Ρωσία.Λίγο νωρίτερα, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, ο Πενς υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν θα παραμείνει άπραγος την ώρα που οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ «αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας που απειλούν τη συνοχή της συμμαχίας μας».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιλέξουν, αν θέλουν να παραμείνουν σύμμαχος της Τουρκίας ή να θέσουν σε κίνδυνο τη φιλία μας, συμμαχώντας με τρομοκράτες για να υπονομεύσουν την ασφάλειά μας», απάντησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι.


Το θέμα της αγοράς των S-400 ήταν, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και ένα από αυτά που συζητήθηκαν ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο και των Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι όσα αναφέρονται στο δελτίο τύπου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα

«Ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε τις ανησυχίες του για την πιθανή απόκτηση από την Τουρκία των ρωσικών πυραύλων S-400» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που διένειμε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

«Περιέχονται και ζητήματα που δεν τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης», απάντησε γραπτά ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, ο οποιος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι το έχουν ξανακάνει:

«Παρόμοια ζητήματα έχουν παρατηρηθεί και σε προηγούμενες συναντήσεις. Η συμμαχία μας απαιτεί αυτές οι ανακοινώσεις να προετοιμάζονται με μεγαλύτερη φροντίδα αποφεύγοντας να περιλαμβάνουν ζητήματα που δεν έχουν τεθεί»