Συνεχίζει να προκαλεί ο Ακάρ κάνοντας λόγο για «Γαλάζια Πατρίδα» - Free Sunday
Συνεχίζει να προκαλεί ο Ακάρ κάνοντας λόγο για «Γαλάζια Πατρίδα»

Συνεχίζει να προκαλεί ο Ακάρ κάνοντας λόγο για «Γαλάζια Πατρίδα»

Προειδοποίηση προς την Ελλάδα και στην Κύπρο έστειλε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος αφού μίλησε για Γαλάζια Πατρίδα, απείλησε με αντίποινα σε όσους απειλήσουν τα δικαιώματα της Τουρκίας.

«Στη Γαλάζια Πατρίδα συνεχίζεται η δράση μας σε επιχειρησιακό επίπεδο. Εμείς φυσικά είμαστε υπέρ της φιλίας, των σχέσεων καλής γειτονίας, υπέρ του διαλόγου και ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων. Όμως κανένας μην επιχειρήσει να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα και την θέληση μας να υπερασπιστούμε τα  δικαιώματα  μας που προκύπτουν απο την ιστορία, απο διεθνείς συνθήκες και διμερείς συμφωνίες. Στο θέμα αυτό είμαστε αποφασιστικοί, έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας. Παρά την καλή θέληση μας θα κάνουμε οτιδήποτε είναι απαραίτητο οτιδήποτε χρειαστεί. Κανένας να μην έχει αμφιβολία» δήλωσε ο Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας στην ομιλία του στην τελετή αποφοίτησης Τούρκων πιλότων ανέφερε πως «τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν επαφές  ανάμεσα σε ομάδες εργασίας και θα προσπαθήσουμε για την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων Όμως κανένας μην κάνει εγωιστικές κινήσεις. Μην τρέχει πίσω απο προβοκάτσιες και προκλήσεις. Θέλω να ξέρουν όλοι πως αν γίνει οποιαδήποτε κίνηση δεν θα μείνει χωρίς απάντηση. Για την ειρήνη και τις σχέσεις καλής γειτονίας αυτό είναι σημαντικό».

Υπενθυμίζεται ότι ο όρος Γαλάζια Πατρίδα σημαίνει τις θάλασσες, την υφαλοκρηπίδα αλλά και τις ΑΟΖ που η Τουρκία θεωρεί οτι της ανήκουν, ενώ συνδυάζεται και με την Ναυτικές πολεμικές δυνάμεις που προασπίζονται τις θαλάσσιες περιοχές. Ο όρος Γαλάζια Πατρίδα χρησιμοποιήθηκε από τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ πριν λίγο καιρό και αποτυπώνει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο, ΑΟZ και Κύπρο. Ταυτόχρονα με τον όρο «γαλάζια πατρίδα» η Τουρκία εξηγεί την σημασία που δίνει στις ναυτικές της δυνάμεις, σαν μοχλό διεκδίκησης κερδών στην εξωτερική πολιτική.

«Ο αγώνας μας σε αυτό που ονομάζουμε «γαλάζια πατρίδα» συνεχίζεται. Στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, όπου κι αν αυτή βρίσκεται, δεν είναι δυνατόν να απεμπολήσουμε κανένα δικαίωμά μας και κανένα δίκαιό μας που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες» είχε δηλώσει τότε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χ. Ακάρ. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που αξιωματούχος της Άγκυρας αναφερόταν στην «γαλάζια πατρίδα» της Τουρκίας, εννοώντας ότι δεν θα αφήσουν κανένα να κάνει ο,τιδήποτε στη θάλασσα χωρίς την συγκατάθεση της Άγκυρας.