Τσαβούσογλου: Οι τουρκικές εγγυήσεις για την Κύπρο είναι πολύ σημαντικές - Free Sunday

Free Sunday skin left

Free Sunday skin left

Τσαβούσογλου: Οι τουρκικές εγγυήσεις για την Κύπρο είναι πολύ σημαντικές

Τσαβούσογλου: Οι τουρκικές εγγυήσεις για την Κύπρο είναι πολύ σημαντικές

Σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι σήμερα τα μάτια όλου του κόσμου είναι στην ανατολική Μεσόγειο, που είναι πεδίο έντασης.

«Δεν καταφέραμε να μετατρέψουμε την ανατολική Μεσόγειο σε περιοχή ειρήνης. Σήμερα όλες οι ισχυρές χώρες είναι εκεί. Όσο περνάει ο καιρός, αυξάνεται η διάσταση των προβλημάτων σε εκείνη την περιοχή. Οι εγγυήσεις της Τουρκίας για την Κύπρο  είναι σημαντικές.

Μας θυμίζει πόσο πιο σημαντικές είναι οι εγγυήσεις της Τουρκίας, το γεγονός ότι ο ελληνοκυπριακός τομέας ξεκίνησε μονομερείς εργασίες υδρογονανθράκων χωρίς να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς. Η υποστήριξη των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων λαού είναι το πιο φυσικό μου δικαίωμα. Εσείς ως Ελλάδα, ασφαλώς δεν το επιθυμείτε και δεν μπορείτε να αποφασίσετε. Εμείς ως «κυπριακός λαός» και Τουρκία αποφασίζουμε. Οι εγγυήσεις είναι πολύ σημαντικές, δεν τις υποτιμούμε με δηλώσεις του τύπου ‘είναι αναχρονιστικές’», είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε, ακόμη, ότι ένα από τα ζητήματα που επηρεάζουν περισσότερο σήμερα τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο είναι το παλαιστινιακό:

«Η λύση στο πρόβλημα μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ. Καμιά λύση πέραν των δύο κρατών δεν θα φέρει ειρήνη στη Μέση Ανατολή», είπε ο Τούρκος Υπουργός και κάλεσε το Ισραήλ να εγκαταλείψει την επιθετική του στάση, για την οποία ενθαρρύνεται από τις λανθασμένες αποφάσεις των ΗΠΑ, και να επιστρέψει στη λύση των δύο κρατών.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επέκρινε και τη Γαλλία για την απόφασή της να κηρύξει την 24η Απριλίου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων, λέγοντας ότι «η Γαλλία είναι η τελευταία χώρα που μπορεί να δώσει μαθήματα στην Τουρκία για το θέμα της γενοκτονίας και της ιστορίας, επειδή δεν ξεχάσαμε αυτά που έγιναν στη Ρουάντα και την Αλγερία”. “Η Γαλλία ας κοιτάξει τη δική της σκοτεινή ιστορία και να μην προσπαθεί να δώσει μαθήματα στην Τουρκία».

Πηγή: ΚΥΠΕ