Όλα τα κόμματα κάτω από 20% στις φινλανδικές εκλογές - Free Sunday
Όλα τα κόμματα κάτω από 20% στις φινλανδικές εκλογές

Όλα τα κόμματα κάτω από 20% στις φινλανδικές εκλογές

Διαφορά 0,2% από το ευρωσκεπτικιστικό “Κόμμα των Φιλανδών” είχαν οι Φινλανδοί Σοσιαλδημοκράτες που μετά από 20 χρόνια επανέκαμψαν ως πρώτο σε ψήφους πολιτικό κόμμα στην χώρα. Οι σοσιαλδημοκράτες είχαν άνοδο 1,2% και έφτασαν 17,7% ενώ το Κόμμα των Φινλανδών είχε υποχώρηση 0,2%.

Το κόμμα του Κέντρου του πρωθυπουργού Γιούχα Σιπίλα είχε υποχώρηση περίπου 7,5 μονάδων και έπεσε στο 13,8% από το 21,1 ενώ η συγκυβερνώσα εντροδεξιά Εθνική Συμμαχία πήρε 17% με πτώση 1,2%. 

Αυτή ήταν η πρώτη φορά τον τελευταίο αιώνα που κανένα κόμμα δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει πάνω από το 20% των ψήφων.

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αναμένεται να λάβει ο 56χρονος πρώην συνδικαλιστής ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Άντι Ρίνε, ενώ τα περισσότερα κόμματα έχουν αποκλείσει κάθε συνεργασία με το κόμμα των Φινλανδών.

«Για πρώτη φορά από το 1999 είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα στη Φινλανδία (...) το SPD είναι το κόμμα του πρωθυπουργού», τόνισε ο Ρίνε στους υποστηρικτές και τα μέλη του κόμματός του που πανηγύριζαν στο κέντρο του Ελσίνκι.

Οι σοσιαλδημοκράτες είχε έλθει πρώτο για τελευταία φορά στις βουλευτικές εκλογές του Το 1999 μετά τη νίκη των σοσιαλδημοκρατών, ο Πάαβο Λίπονεν είχε ηγηθεί μιας κυβέρνησης συμμαχίας κεντροαριστεράς-κεντροδεξιάς ως το 2003. Έκτοτε συμμετείχαν σε πολλές κυβερνήσεις, χωρίς ποτέ να αναλάβουν την πρωθυπουργία.

Ο ηγέτης του κόμματος των Φινλανδών, Γιούσι Χάλα-άχο είπε στους υποστηρικτές του ότι δεν θα μπορούσα να περιμένει «ένα αποτέλεσμα σαν αυτό, κανένας δεν το περίμενε».

Ο Χάλα-άχο ο οποίος ανέλαβε τα ηνία του κόμματος το 2017, αν και το 2012 είχε πληρώσει πρόστιμο για τοποθετήσεις του το 2012, όταν συνέδεε το Ισλάμ με την παιδεραστία και τους Σομαλούς με τις κλοπές, αναδείχθηκε ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη Φινλανδία.

Το κόμμα των Φινλανδών έχει ανακοινώσει οτι θα συμμετάσχει στη νέα ευρωσκεπτικιστική πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.