Θρησκευτική βία με χριστιανικούς στόχους για πολιτικούς σκοπούς - Free Sunday
Θρησκευτική βία με χριστιανικούς στόχους για πολιτικούς σκοπούς

Θρησκευτική βία με χριστιανικούς στόχους για πολιτικούς σκοπούς

Σε μία μικρή και ελάχιστα γνωστή ριζοσπαστική ισλαμιστική ομάδα αποδίδουν οι αρχές της Σρι Λάνκα τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, που προκάλεσαν τον θάνατο περισσοτέρων από 300 ανθρώπους.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε εκκλησίες και ξενοδοχεία, σε μία χώρα με σαφή βουδιστική πλειοψηφία, καθώς επτά στους δέκα κατοίκους της είναι βουδιστές, ένας είναι ινδουιστής, ένας μουσουλμάνος και ένας χριστιανός.

Η ισλαμιστική ομάδα Nations Thawahid Jaman, (NTJ), όπως λένε κυβερνητικά στελέχη στη Σρι Λάνκα των 22 περίπου εκατομμυρίων κατοίκων, είχε επαφές και δεσμούς με το εξωτερικό και μάλιστα, σύμφωνα με τον Υπουργό των Αυτοκινητοδρόμων της χώρας, ένα μέλος της που συμμετείχε στις επιθέσεις αυτοκτονίας, είχε συλληφθεί πριν από λίγες ημέρες, επειδή είχε βεβηλώσει αγάλματα του Βούδα, αλλά είχε αφεθεί ελεύθερο.

Οι επαφές και οι δεσμοί ακραίων ισλαμικών ομάδων με το “εξωτερικό” παραπέμπουν απευθείας στις διασυνδέσεις που ενδέχεται να έχουν με τον ISIS, στελέχη του οποίου εφέροντο σύμφωνα με δημοσιεύματα δυτικών μέσων ενημέρωσης να πανηγύριζαν από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστές οι επιθέσεις αυτοκτονίας ενώ αργότερα ανέλαβαν την ευθύνη. Κάτι που στην γλώσσα τους, σημαίνει επικρότησαν την επίθεση, ακόμη και αν δεν την είχαν κάνει απευθείας δικοί τους πυρήνες.

Όμως, η συγκεκριμένη αναφορά των κυβερνητικών αξιωματούχων στο Κολόμπο, μάλλον δεν αφορούσε απευθείας τον ISIS, αλλά μία ακραία οργάνωση, η οποία έχει την έδρα της στη Νότια Ινδία, ακριβώς απέναντι από τη Σρι Λάνκα.

Πρόκειται για την οργάνωση Tamil Nadu Thawheed Jamath (TNTJ), η οποία ιδρύθηκε το 2004, στη νότια ινδική επαρχία Ταμίλ Ναντου και έχει ως στόχο να κηρύξει το “αληθινό Ισλάμ” σε μουσουλμάνους αλλά και μη μουσουλμάνους.

Το Ταμιλ Ναντού, που είναι γνωστό στους θιασώτες του Ινδικού Κινηματογράφου με το προηγούμενο όνομα του, Μαντράς, είναι ένα ομόσπονδο κράτος της Ινδίας με έκταση όσο η Ελλάδα και πληθυσμό 70 εκ. κατοίκους, το 87% των οποίων είναι ινδουιστές και από 6% χριστιανοί και μουσουλμάνοι.

Η συγκεκριμένη οργάνωση δε θεωρείται πολιτική, αλλά χαρακτηρίζεται ακραία με αποτέλεσμα κάποιοι Aσιάτες αναλυτές να ανησυχούν για το ενδεχόμενο η εξαγωγή της επιρροής από την Ινδία στη Σρι Λάνκα να προαναγγέλλει την πρόθεση για τη διενέργεια παρόμοιων τρομοκρατικών επιθέσεων και στην Ινδία.

Άλλωστε η κατάσταση για τους Χριστιανούς στο Ταμίλ Ναντου δεν είναι ειδυλλιακή. Τον Φεβρουάριο του 2018, 100 μέλη μίας από τις πιο ενεργές εξτρεμιστικές ομάδες των Ινδουιστών, οι Ιντού Μουνανί, διαδήλωσαν την ώρα της λειτουργίας από την εκκλησία του Παντοδύναμου Θεού στην πόλη Κοντουμουντι και αφού έσπασαν την πόρτα, αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της εκκλησίας και φώναξαν συνθήματα “Η Ινδία ανήκει μόνο στους Ινδουιστές, σε κανέναν άλλον”.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα του ιδρύματος Γκάλοπ το 2008, το 99% του πληθυσμού της Σρι Λάνκα και το 90% του πληθυσμού της Ινδίας δήλωσαν ότι επηρεάζονται στην καθημερινή τους συμπεριφορά από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Σύμφωνα με το Forum των Ενωμένων Χριστιανών, το 2018 περίπου 100 χριστιανικές εκκλησίες έκλεισαν στην Ινδία (19 από τις οποίες στο Ταμιλ Ναντού) μετά από ενέργειες φανατικών ινδουιστών και σύμφωνα με την αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση “Συμμαχία για την Υπεράσπιση της Ελευθερίας”, η οποία υπερασπίζεται τη θρησκευτική ελευθερία των Χριστιανών, μόνο τον Ιανουάριο του 2019 καταγράφηκαν 129 επιθέσεις κατά Χριστιανών στην Ινδία, σε πολλά χωριά της οποίας, όπως αναφέρει η ΜΚΟ “Ανακούφιση από Διώξεις” οι λειτουργίες γίνονται πλέον σε σπίτια.

Η ανησυχία, όμως, για το Ταμιλ Ναντού προκύπτει από το ότι οι Χριστιανοί ενδέχεται να βρεθούν ανάμεσα σε δύο πυρά καθώς, σύμφωνα από το 2014, έχει παρατηρηθεί ενίσχυση των προσπαθειών του ISIS να διεισδύσει στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της περιοχής.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να διευρύνει την επιρροή του προς τη Νότια Ασία, όπου είχε ισχυρούς πυρήνες στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν, ο ISIS ενέταξε την γλώσσα των Ταμίλ, οι οποίοι έχουν μεγάλη διασπορά στο εξωτερικό, στις γλώσσες στις οποίες στέλνει τα μηνύματα του.

Όμως, η επιρροή του ISIS δεν περιορίζεται στη Νότια Ασία. Στην Αίγυπτο, μετά την επίθεση τον προηγούμενο Νοέμβριο με θύματα επτά χριστιανούς στο Σινά, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε ο ISIS, ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να απενεργοποιήσει μία βόμβα, έξω από μία εκκλησία, την παραμονή των Χριστουγέννων.

Σε κάποιες περιπτώσεις Χριστιανοί της Αιγύπτου, που αποτελούν το 10% του πληθυσμού, χρειάζεται να ταξιδεύσουν 40 χιλιόμετρα για να εκκλησιαστούν, ενώ ο πρόεδρος Αλ Σίσι διαβεβαίωσε ότι επιθέσεις σαν αυτές που έγιναν επί προεδρίας του εκ της Μουσουλμανικής αδελφότητας προερχομένου προκατόχου του, δεν θα επαναληφθούν.

Τον προηγούμενο Οκτώβριο 17 άτομα καταδικάστηκαν σε θάνατο για βομβιστικές επιθέσεις σε κοπτικές εκκλησίες, ενώ τον Νοέμβριο 19 ισλαμιστές, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για παρόμοιες επιθέσεις, σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία.

Την ίδια στιγμή στη Νιγηρία μόνο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο δολοφονήθηκαν από εξτρεμιστές της Μποκο Χαραμ και της Χάουζα Φουλανι, 280 άτομα σε χριστιανικές κοινότητες στη Βόρεια και την κεντρική Νιγηρία, όπου η Μπόκο Χαράμ έχει κηρύξει την περιοχή επαρχία του Ισλαμικού Κράτους, τη μόνη που απέμεινε μετά από τη στρατιωτική ήττα του ISIS στη Συρία, την οποία διακήρυξε ο πρόεδρος Τραμπ.

Η ήττα, όμως, δε σήμανε εξόντωση και των ακραίων μαχητών του ISIS, όπως προκύπτει από την υπόθεση του 27χρονου Χασάν, ο οποίος φέρεται να συμμετείχε στη σφαγή 40 ανθρώπων στο χωριό Μαμπούζα κοντά στην πόλη Χομς, τον Μάρτιο του 2015, και συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2018 στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης, αναγνωρισμένος ως πρόσφυγας στην Ελλάδα.

Η χειρότερη, όμως, πλευρά όλης αυτής της ιστορίας είναι το άλλοθι που προσφέρουν στους δολοφόνους οι δολοφόνοι της Δύσης, όπως ο εκτελεστής της Νότιας Ζηλανδίας, που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων μουσουλμάνων στην πόλη Κράισττσερτς, για τον οποίο ο ISIS κάλεσε τους ακολούθους του να πάρουν εκδίκηση.

“Η σφαγή στα δυο τεμένη δεν είναι τίποτε παραπάνω από μία ακόμη τραγωδία ανάμεσα στις περασμένες και τις επόμενες, η οποία θα ακολουθηθεί από σκηνές δύναμης που θα αγγίξουν όλους όσους ξεγελάστηκαν και ζουν ανάμεσα στους πολυθεϊστές”, είπε στις 19 Μαρτίου 2019, ο εκπρόσωπος του ISIS.

Είναι τα θύματα στη Σρι Λάνκα αυτή η δύναμη;

Πριν από δέκα χρόνια η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα “Human Rights Watch” είχε γράψει ότι οι επιθέσεις βίας εναντίον των Χριστιανών στην Ινδία είναι μία τακτική για να εξυπηρετήσει πολιτικούς στόχους. Η διαπίστωση ισχύει για όλες τις επιθέσεις θρησκευτικής βίας, μένει να απαντηθεί όμως τίνος είναι οι στόχοι.