Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κυκλοφορεί ελεύθερος στο Καράκας και καταφεύγει στην ισπανική πρεσβεία - Free Sunday
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κυκλοφορεί ελεύθερος στο Καράκας και καταφεύγει στην ισπανική πρεσβεία

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κυκλοφορεί ελεύθερος στο Καράκας και καταφεύγει στην ισπανική πρεσβεία

Στην ισπανική πρεσβεία του Καράκας, έχουν καταφύγει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, της Βενεζουέλας, Λεοπόλδο Λοπέζ, η σύζυγός του και η κόρης τους, όπως επιβεβαίωσε η ισπανική κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία η οικογένεια Λοπέζ διαμένει στην κατοικία του Ισπανού πρέσβη στη Βενεζουέλα, Χεσούς Σίλβα Φερνάντες.

Ο Λόπεζ είχε τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό τον Ιούλιο του 2017 με την κατηγορία της υποκίνησης βίας στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2014, αλλά απελευθερώθηκε την Τρίτη από μέλη του στρατού της Βενεζουέλας που στηρίζουν τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Χουάν Γκουαϊδο και εμφανίστηκε στο πλευρό του στο βίντεο που καλούσε σε στρατιωτική εξέγερση.

Ο Λεοπόλδο Λόπεζ είχε πάει πρώτα στην πρεσβεία της Χιλής στο Καράκας από όπου ζήτησε από την κυβέρνηση Σάντσεθ την άδεια να μεταφερθεί στην ισπανική πρεσβεία, ένα αίτημα που έγινε αποδεκτό.

Η Ισπανία έχει χορηγήσει υπηκοότητα στους γονείς του Λόπεζ, ο πατέρας του, επίσης Λεοπόλντο Λόπεζ, είναι υποψήφιος με το Λαϊκό Κόμμα στις ευρωεκλογές και έχει υποδεχθεί και άλλους πολιτικούς της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, όπως ο πρώην δήμαρχος του Καράκας Αντόνιο Λεντέσμα.Ο 48χρονος Λεοπόλδο Εντουάρντο Λόπεζ Μεντόζα γόνος πλούσιας οικογένειας, σπούδασε στο Χάρβαρντ και θεωρείται επικίνδυνος ριζοσπάστης που είχε ενεργή συμμετοχή σύντομης διάρκειας είχε στο πραξικόπημα του 2002 κατά του Ούγκο Τσάβες, καθώς ο Λόπεζ είχε βοηθήσει στη σύλληψη ενός υπουργού.

Η Ισπανία συμπεριλαμβάνεται στις 50 χώρες που έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας αλλά δεν έχει διακόψει τους δεσμούς με το καθεστώς Μαδούρο.