Ο Πομπέο στις Βρυξέλλες και μετά στο Σότσι με Πούτιν - Free Sunday
Ο Πομπέο στις Βρυξέλλες και μετά στο Σότσι με Πούτιν

Ο Πομπέο στις Βρυξέλλες και μετά στο Σότσι με Πούτιν

Στις Βρυξέλλες όπου να συζητήσει με ευρωπαίους αξιωματούχους «επείγουσες υποθέσεις», κατά κύριο λόγο σχετικά με το Ιράν, αναμένεται σήμερα Μάικ Πομπέο, όπως δήλωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μετά τις Βρυξέλλες, ο Πομπέο θα ταξιδέψει στο Σότσι, το ρωσικό θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα, για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και με τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος, λίγο πριν από την αναχώρηση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βελγική πρωτεύουσα.

Η αμερικανική διπλωματία είπε ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους των κυβερνήσεων της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, δηλαδή των τριών χωρών που είχαν υπογράψει το 2015 το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν.

Η κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε την 8η Μαΐου, έναν χρόνο μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή τη συμφωνία, πως σκοπεύει να πάψει να τηρεί ορισμένες από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει εντός των ορίων της συμφωνίας αυτής.

Η Τεχεράνη απηύθυνε τελεσίγραφο στους Ευρωπαίους -- οι οποίοι λένε ότι είναι προσηλωμένοι στην τήρηση αυτής της συμφωνίας -- ότι εάν δεν συμβάλλουν να βγουν από τη διεθνή απομόνωσή της δύο κρίσιμοι τομείς της οικονομίας της, αυτοί των τραπεζών και του πετρελαίου, καθώς πλήττονται από τις αμερικανικές κυρώσεις που επανήλθαν σε ισχύ, θα αποκηρύξει τους περιορισμούς που τηρεί ως προς τα αποθέματα βαρέος ύδατος και εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει.

Οι Ευρωπαίοι πάντως απέρριψαν το τελεσίγραφο της ιρανικής πολιτικής ηγεσίας.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνει τις πιέσεις που ασκεί στην Τεχεράνη, την οποία κατηγορεί ότι ετοιμάζεται να εξαπολύσει «άμεσα» επιθέσεις εναντίον Αμερικανών ή αμερικανικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε προχθές Παρασκευή ότι στέλνει στη Μέση Ανατολή ένα πολεμικό πλοίο με αμφίβια οχήματα και συστοιχίες πυραύλων Patriot, που προστίθενται σε ένα αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του και βομβαρδιστικά B-52 που αναπτύσσονται στην περιοχή.

Ο Μάικ Πομπέο ακύρωσε ήδη την περασμένη εβδομάδα δύο επισκέψεις του, μία στο Βερολίνο και μία στη Γροιλανδία, την αυτόνομη περιοχή της Δανίας, προκειμένου να αφοσιωθεί στο ζήτημα του Ιράν.

Στη Μόσχα, ο Πομπέο ήταν προγραμματισμένο να δει το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρωσία, επικεφαλής αμερικανικών επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χώρα, αλλά και να πάει στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για να αποτίσει φόρο τιμής στους πεσόντες στον πόλεμο εναντίον των ναζί