Πανευρωπαϊκό debate των υποψηφίων προέδρων της Επιτροπής - Free Sunday
Πανευρωπαϊκό debate των υποψηφίων προέδρων της Επιτροπής

Πανευρωπαϊκό debate των υποψηφίων προέδρων της Επιτροπής

Oικονομία, μεταναστευτικό και στο μέλλον της Ευρώπης, κυριάρχησαν στη συζήτηση των υποψηφίων των ευρωομάδων για την προεδρία της Κομισιόν, το οποίο έγινε το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην συζήτηση συμμετείχαν και οι έξι κορυφαίοι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Ο Nico Cue από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η Ska Keller, από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, o Jan Zahradil από την συμμαχία των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη, η Margrethe Vestager, της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, ο Manfred Weber, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ο Frans Timmermans, του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Τρεις ήταν οι κεντρικοί άξονες γύρω από τους οποίους θα περιστραφεί η αποψινή συζήτηση: «Η Ευρώπη μου: τι σημαίνει για μένα;», «Περιβάλλον» και «Οι αξίες μας και ο κόσμος». Την παρουσίαση της διαδικασίας ανέλαβαν οι δημοσιογράφοι Emilie Tran Nguyen (France Télévisions), Markus Preiss (ARD Germany) και Annastiina Heikkilä, (YLE Finland), ενώ η διοργάνωση και η επιμέλεια του διαλόγου είναι της Eurovision.

Ο υποψήφιος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ανέλυσε το όραμά του για οικονομική «υπευθυνότητα» και σταθερότητα σε όλη την Ένωση.Ο Φρανς Τίμερμανς, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, τόνισε πως τίποτα δεν μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη όσο ένας ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός, ενώ δέχτηκε το χειροκρότημα του κοινού με την πρότασή του το Erasmus να αφορά σε όλους τους νέους της Ευρώπης και όχι μόνο στους φοιτητές.

Ο Νίκο Κουέ, επικεφαλής του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και υποψήφιος για την προεδρία μαζί με την Βιολέττα Τόμιτς, υπογράμμισε ότι το ΕΛΚ και οι εταίροι του βρίσκονται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στην εξουσία, και δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την ανεργία των νέων «Θα πρέπει να δώσουμε ένα τέλος στην επισφαλή εργασία, να επαναφέρουμε τις αξιοπρεπείς εργασιακές συμβάσεις και χρειαζόμαστε έναν ελάχιστο μισθό, για τον οποίο να αξίζει να ξυπνάς το πρωί»

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη, Γιαν Ζαχράντιλ ανέφερε ότι η ΕΕ θα πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω και να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Τόνισε ότι το «παλιό και παρωχημένο μοντέλο της όλο και πιο στενής Ένωσης» του απερχόμενου προέδρου, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, έχει φράσει στο τέλος του και πρότεινε μία Ευρώπη «μικρότερης κλίμακας, πιο ευέλικτη, αποκεντρωμένη, με σεβασμό σε όλα τα μέλη της, μικρά ή μεγάλα». Οι Βρυξέλλες θα πρέπει «να κάνουν λιγότερα, αλλά καλύτερα», πρόσθεσε.

Η Σκα Κέλλερ, εκ των υποψηφίων του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος μαζί με τον Μπας Άικχαουτ, υπογράμμισε πως η λιτότητα ήταν «ένα μεγάλο λάθος» και ένα «χτύπημα στην ευρωπαϊκή υπόσχεση ότι μαζί θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ευημερία».

Η κ. Κέλλερ στράφηκε και εναντίον των συνυποψηφίων της που προτείνουν πιο μακροπρόθεσμα χρονοδιαγράμματα για την μείωση των εκπομπών άνθρακα. «Δεν γίνεται να ρισκάρουμε με το κλίμα και να λέμε "περιμένετε λίγο. Γνωρίζουμε όσα πρέπει, απλά πρέπει και να τα εφαρμόσουμε, όμως άλλα πολιτικά κόμματα έχουν ψηφίσει ενάντια σε αυτό».

Η Μαγκρέτε Βέσταγκερ, εκ των 7 υποψηφίων της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα της Ευρώπης θα πρέπει να είναι η φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών. «Για μένα, φορολογικός παράδεισος είναι ένα μέρος όπου όλοι πληρώνουν τους φόρους τους» είπε, ενώ κάλεσε την ΕΕ να είναι πιο σκληρή στις εμπορικές της συμφωνίες, ώστε να αντανακλάται το στάτους της ως ο μεγαλύτερος οικονομικός συνασπισμός παγκοσμίως.

Σε ό,τι αφορά στο Brexit και την άνοδο του λαϊκισμού, ο Τίμερμανς ανέφερε πως τα παραδοσιακά κόμματα θα πρέπει να εργαστούν ώστε να ανακτήσουν ψήφους από εθνικιστές και λαϊκιστές. «Σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σαν ένα "Game of Thrones με στεροειδή", εξαιτίας, όπως εξήγησε, των διαιρετικών πολιτικών.

Σύμφωνα με τον Βέμπερ, «οι λαοί δεν αισθάνονται την Ευρώπη δική τους. Θέλω να το αλλάξω αυτό», πρότεινε όμως έναν μηχανισμό ο οποίος θα παρακρατά επιχορηγήσεις προς τις χώρες που «δεν είναι έτοιμες να σεβαστούν τις θεμελιώδεις αρχές μας».