Αυτοδυναμία χωρίς τους "Ελεύθερους" ζητά μετά το σκάνδαλο ο Κούρτς στην Αυστρία - Free Sunday
Αυτοδυναμία χωρίς τους "Ελεύθερους" ζητά μετά το σκάνδαλο ο Κούρτς στην Αυστρία

Αυτοδυναμία χωρίς τους "Ελεύθερους" ζητά μετά το σκάνδαλο ο Κούρτς στην Αυστρία

Διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το γραφείο του Καγκελάριου της Αυστρίας στη Βιέννη έκαναν χθες εκατοντάδες πολίτες μετά την δημοσιοποίηση του “σκανδάλου Ιμπιζα”, δηλαδή της συνομιλίας του πρώην αντι-καγκελάριου και ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθέρων, Χάινζ Κρίστιαν Στράχε, με μία υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία στην οποια υποσχέθηκε δημόσιες συμβάσεις λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017 με αντάλλαγμα την προεκλογική οικονομική στήριξή της στο κόμμα του.

Ο Στράχε παραιτήθηκε τόσο από τη θέση του αντι-καγκελάριου, όσο και από την ηγεσία του Κόμματος Ελευθέρων και αντικαταστάθηκε από τον υπουργό Μεταφορών, Νόρμπερτ Χόφερ, αλλά σε βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι αυτό που συνέβη είναι ασυγχώρητο, διαψεύδοντας ενδεχόμενο απόσυρσης από την κυβέρνηση.

«Μια κυβέρνηση που έχει πετύχει τόσα πολλά για τη χώρα, μια κυβέρνηση που ξεκαθάρισε μετά το 2015, όταν η χώρα μας υπέφερε από την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, ότι αυτό δεν μπορεί να ξανασυμβεί», είπε χαρακτηριστικά.

«Πρότεινα στον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Αυστρία, το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος συνεργάζεται από το 2017 με το Κόμμα Ελευθέρων.

Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως το σκάνδαλο εγείρει προβληματισμούς για τις σχέσεις που θα μπορούσαν να έχουν λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη με τη Ρωσία καθώς το 2016 ο Στράχε ταξίδεψε στη Μόσχα για να υπογράψει συμφωνία με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δηλώνει ότι αισθάνθηκε «σοκ», «αποτροπιασμό» και «αηδία» παρακολουθώντας την Παρασκευή το βράδυ τις αποκαλύψεις των γερμανικών μέσων ενημέρωσης Der Spiegel και Süddeutsche Zeitung για τον μέχρι τότε κυβερνητικό εταίρο του.

Ο κ.Κουρτς υποστηρίζει ότι η δική του πολιτική προσέγγιση είναι εντελώς διαφορετική, καθώς θεωρεί καθήκον του να υπηρετεί την χώρα του και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρώην αρχηγός του FPÖ να αντιμετωπίσει νομικές συνέπειες.

«Αυτό που μπορούμε να δούμε στο βίντεο είναι αηδιαστικό: αφορά κατάχρηση εξουσίας κι αυτό είναι σοβαρό και προβληματικό. Αφορά ανοιχτές προσφορές διαφθοράς. Και επιθέσεις κατά του Τύπου. Και για αυτό έλαβα άμεσα και αποφασιστικά τα αναγκαία μέτρα», δηλώνει ο Σεμπάστιαν Κουρτς στην γερμανική εφημερίδα Bild, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την παραίτηση του Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε υπό το βάρος των αποκαλύψεων για συναλλαγή με ρωσίδα «εκατομμυριούχο».

Ο κ. Κουρτς αποφεύγει να απαντήσει στους δημοσιογράφους, όταν ρωτούν αν ο πρώην συνεργάτης του έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο στο βίντεο από την Ίμπιζα και προτιμά να αναφερθεί στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του τον τελευταίο ενάμιση χρόνο: «Είμαι ικανοποιημένος από την ουσία της δουλειάς μας. Τερματίσαμε την πολιτική του χρέους, μειώσαμε τους φόρους, εφαρμόσαμε μεταρρυθμίσεις. Ο κόσμος είναι πολύ ευχαριστημένος από την δουλειά μας. Για αυτό λέω ότι δεν μπορώ να εφαρμόσω τις αλλαγές για την χώρα με πολιτικούς που αντιλαμβάνονται κατ' αυτόν τον τρόπο την εξουσία τους και δεν δείχνουν καμία εντιμότητα», δηλώνει ο Καγκελάριος και υποστηρίζει ότι προκειμένου να εφαρμόσει την ουσιαστική δουλειά και τις αλλαγές που θεωρούσε απαραίτητες χρειάστηκε να ανεχτεί πολλά, όπως την εγγύτητα της FPÖ με δεξιές ριζοσπαστικές ομάδες και πολλά «μεμονωμένα περιστατικά».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν γνωρίζει ποιος βρίσκεται πίσω από την παγίδα που στήθηκε στην Ίμπιζα, ο αυστριακός Καγκελάριος αναφέρει το όνομα του Ταλ Ζιλμπερστάιν, του ισραηλινού επικοινωνιολόγου, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPÖ) το 2017, ο οποίος ειδικεύεται στις αρνητικές, κατ' άλλους «βρώμικες» καμπάνιες.

«Είμαστε μια μικρή χώρα, γιατί να ασχοληθούν μυστικές υπηρεσίες;», δηλώνει σε αντίστοιχο ερώτημα ο αυστριακός Καγκελάριος και επαναλαμβάνει ότι θεωρεί «πιθανό να είναι ο Ζιλμπερστάιν πίσω από την υπόθεση του βίντεο. «Και πάλι, όμως, μπορεί η μέθοδος να είναι αμφιλεγόμενη, αλλά το περιεχόμενο είναι πιο σημαντικό», αναγνωρίζει.

 

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς απαντά επίσης στην κριτική ότι όφειλε να γνωρίζει εκ των προτέρων το ποιόν του κ. Στράχε. «Δεν μπορείς να εκτιμήσεις ένα άτομο εκ των προτέρων. Το SPÖ είχε αποκλείσει μια συνεργασία μαζί μας ήδη πριν από τις εκλογές και ήθελε να σχηματίσει συμμαχία με το FPÖ χωρίς εμάς, οπότε δεν είχαμε πολλές επιλογές. Ήταν σημαντικό για μένα να εισαγάγουμε μια ευρωπαϊκή πορεία στην κυβερνητική ατζέντα και να απορριφθεί κατηγορηματικά κάθε φλερτ με την έξοδο της Αυστρίας από την ΕΕ», εξηγεί, ενώ όταν καλείται να σχολιάσει την κριτική που του ασκούν στελέχη του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο κ. Κουρτς περιορίζεται να δηλώσει, «εγώ μιλώ με την γερμανίδα καγκελάριο», πριν συνεχίσει: «Με όλο τον σεβασμό στους Σοσιαλδημοκράτες, πρόκειται εν μέρει για πολύ υποκριτική προσέγγιση. Ο πρώτος καγκελάριος που συνεργάστηκε με το FPÖ ήταν ο σοσιαλδημοκράτης Μπρούνο Κράισκι (...) σε πολλές περιοχές της χώρας, υπάρχει συνεργασία SPÖ και FPÖ. Είχα λοιπόν την εντύπωση ότι οι Σοσιαλδημοκράτες επικρίνουν την συνεργασία με τους Ελεύθερους μόνο όταν δεν την έχουν οι ίδιοι (...) Οπότε όταν υπάρχει κριτική από το SPD, αναρωτιέμαι γιατί δεν την απευθύνουν στους πολιτικούς συναδέλφους τους του SPÖ».

Ο αυστριακός Καγκελάριος υπερασπίζεται την συνεργασία του με τους Ελεύθερους του κ. Στράχε, λέγοντας ότι όταν υπήρχαν περιστατικά, υπήρχαν επίσης συνέπειες. «Παραδέχομαι ότι πολλές φορές, δεν μου ήταν εύκολο να συνεχίσω την ουσιαστική δουλειά. Και πάντα έλεγα καθαρά ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Πολλά από αυτά τα πράγματα ήταν πολύ κοντά στην κόκκινη γραμμή μου», δηλώνει και, κληθείς να απαντήσει αν αρχικά πίστευε ότι παρά τις αποκαλύψεις, θα μπορούσε να διατηρήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό, αναφέρει ότι αμέσως μετά το βίντεο έγιναν συζητήσεις με τον αυστριακό Πρόεδρο και τον κυβερνητικό του εταίρο. «Είναι καθήκον του πολιτικού να ενεργεί συνετά, ακόμη και σε τέτοιες περιστάσεις. Ωστόσο το βίντεο μιλούσε από μόνο του. Και στις συνομιλίες είχα την εντύπωση ότι στους κόλπους του FPÖ δεν είχαν αντιληφθεί τις διαστάσεις του σκανδάλου, ενώ δεν υπήρχε καμία προθυμία για ενδελεχή και ανεξάρτητη έρευνα. Δεν είχα, επομένως, άλλη επιλογή και ενημέρωσα άμεσα τον Πρόεδρο ότι θα ζητήσω νέες εκλογές», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά την σχέση του με την Άγγελα Μέρκελ, η οποία από την αρχή θεωρείται ότι τηρεί κριτική στάση απέναντί του, ο αυστριακός καγκελάριος παραδέχεται ότι οι δυο τους είχαν διαφωνήσει έντονα στην πολιτική για το προσφυγικό. «Πέρα από αυτό, συνεργαστήκαμε πολύ επαγγελματικά σε άλλους τομείς. Σε ό,τι αφορά την επιλογή του συνασπισμού, όταν κοιτάζω την ουσιαστική δουλειά μπορώ να πω μόνο, με δεδομένη την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Αυστρία τα τελευταία δύο χρόνια, θα ήθελα να δω κάποιον να το ξεπεράσει αυτό. Και νομίζω ότι ο κόσμος είναι πολύ ευτυχής που η οικονομία πηγαίνει καλά, πολύ καλύτερα από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες, που δεν δημιουργούμε χρέη, που η ανεργία μειώνεται, που η Αυστρία έχει γίνει πιο ελκυστική ως προορισμός, που μεγάλες εταιρίες επενδύουν εδώ, που είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που περνάει στο δίκτυο 5G κ.λπ. Αυτά τα περιστατικά είναι απολύτως απαράδεκτα. Αλλά σίγουρα δεν θα εγκαταλείψω το μονοπάτι μου, [αυτό] των μεταρρυθμίσεων», επιμένει.

Ερωτώμενος εάν το σκάνδαλο επηρεάζει την φήμη της χώρας, ο κ. Κουρτς απαντά καταφατικά και κάνει λόγο για ζημιά στην φήμη της αυστριακής πολιτικής. «Κυρίως όμως, το FPÖ καταστράφηκε», δηλώνει και, εξηγώντας τι θα ζητήσει από τους αυστριακούς ψηφοφόρους ενόψει των πρόωρων εκλογών, κάνει σαφές ότι θα επιδιώξει εντολή προκειμένου να κυβερνήσει χωρίς εταίρο. «Αυτό που χρειάζεται τώρα η Αυστρία είναι καθαροί όροι. Αν θέλετε ακόμη την πορεία μου χωρίς μεμονωμένες υποθέσεις και σκάνδαλα, μπορείτε να μας στηρίξετε και να μας ψηφίσετε. Αυτό θα ζητήσω», καταλήγει.