Ο Τουσκ αναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις για τον πρόεδρο της Επιτροπής - Free Sunday
Ο Τουσκ αναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις για τον πρόεδρο της Επιτροπής

Ο Τουσκ αναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις για τον πρόεδρο της Επιτροπής

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για να οριστεί ο επόμενος ή η επόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από την εξουσιοδότηση που του έδωσαν χθες οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, στο άτυπο συμβούλιο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Ντ. Τουσκ θα συντονίσει τη διαπραγμάτευση των «28» και θα διεξαγάγει συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με στόχος να υπάρξει συμφωνία για τον υποψήφιο ή την υποψήφια πριν από την προσεχή σύνοδο κορυφής στις 20 ή 21 Ιουνίου.

Ο κ.Τουσκ ξεκαθάρισε ότι ο υποψήφιος ή η υποψήφια για την θέση του προέδρου της Κομισιόν δεν πρέπει οπωσδήποτε να είναι επικεφαλής ψηφοδελτίου (Spitzenkandidat κατά τον γερμανικό όρο που χρησιμοποιείται στις Βρυξέλλες) κάποιας από τις πολιτικές ομάδες που θα καταλάβουν τις περισσότερες έδρες στο επόμενο ΕΚ.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ασκήσει το ρόλο του σύμφωνα με τη Συνθήκη και αυτό σημαίνει ότι δε θα ακολουθηθεί κάποια αυτόματη διαδικασία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ σχετικά με τη διαδικασία επιλογής του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Ο Ντ. Τουσκ μετέφερε την ικανοποίηση των ηγετών για την αυξημένη συμμετοχή στις ευρωεκλογές, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα «καλό οιωνό για την ΕΕ και το μέλλον της».

Σε ό,τι αφορά το διορισμό του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπόλοιπων θεσμικών οργάνων, σημείωσε ότι συζητήθηκε μόνο η διαδικασία και όχι πρόσωπα.

Για τη διαδικασία ανέφερε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η "ισορροπία" σε ό,τι αφορά τη γεωγραφία, το μέγεθος της χώρας, την πολιτική οικογένεια και το φύλο. «Αλλά στο πραγματικό κόσμο δεν υπάρχει τέλεια ισορροπία», τόνισε, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα πρόσωπο» και ότι η ιδιότητα του «κορυφαίου υποψήφιου» δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει αρνητικά.

Ο Ντ. Τουσκ πρόσθεσε ότι έλαβε εντολή από τους ηγέτες να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκφράζοντας την ελπίδα να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τον Ιούνιο.

Επισήμανε, δε, ότι δε συμφέρει κανέναν να ξεκινήσει ένας "διαθεσμικός πόλεμος" και δήλωσε ότι για την επιλογή του επικεφαλής της Επιτροπής είναι αναγκαία τόσο μια πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, σημειώνοντας ότι θα σεβαστεί τη "γνώμη" του Ευρωκοινοβουλίου σε ό,τι αφορά τη διαδικασία spitzenkandidat.

Ο Ντόναλντ Τουσκ εξάλλου εισηγήθηκε τουλάχιστον δύο από τις πέντε κορυφαίες θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών να καταληφθούν από γυναίκες και συμπλήρωσε πως διαπίστωσε πως μια «πολύ ορατή πλειοψηφία» των ηγετών τον υποστηρίζει ως προς αυτό.

«Αυτό είναι τουλάχιστον το σχέδιό μου και η προσωπική φιλοδοξία μου», σημείωσε ο Πολωνός πολιτικός.