Γερμανικό ΥΠΕΞ: Το ζήτημα της καταβολής αποζημιώσεων στην Ελλάδα έχει κλείσει εδώ και καιρό - Free Sunday
Γερμανικό ΥΠΕΞ: Το ζήτημα της καταβολής αποζημιώσεων στην Ελλάδα έχει κλείσει εδώ και καιρό

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Το ζήτημα της καταβολής αποζημιώσεων στην Ελλάδα έχει κλείσει εδώ και καιρό

Η Γερμανία, την Τετάρτη, απέρριψε το αίτημα της Ελλάδας για αποζημιώσεις για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, λέγοντας ότι το ζήτημα έχει ρυθμιστεί εδώ και πολύ καιρό, σύμφωνα με το AFP.

«Μπορώ να το επαναλάβω…  πάνω από 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και περισσότερο από 25 χρόνια μετά τη σύμβασης Δύο Συν Τέσσερα (για τη γερμανική επανένωση) το ζήτημα των αποζημιώσεων έχει ρυθμιστεί νομικά και πολιτικά», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Επιτροπή Αποζημιώσεων της ελληνικής Βουλής διαπίστωσε πέρυσι ότι η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα τουλάχιστον 270 δισεκατομμύρια ευρώ για ζημιές και λεηλασίες, βίαιες πράξεις και αναγκαστικό δάνειο κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι οι ιδιωτικές αξιώσεις για τα θύματα του πολέμου και τους αναπήρους θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 107 δισεκατομμύρια ευρώ.

Χθες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε ρηματική Διακοίνωση στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για το ζήτημα, μέσω του πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο.

Με τη διακοίνωση η ελληνική κυβέρνηση καλεί τη Γερμανία να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.