Σήμερα κλείνουν οι υποψηφιότητες για τη διαδοχή της Μέι - Free Sunday
Σήμερα κλείνουν οι υποψηφιότητες για τη διαδοχή της Μέι

Σήμερα κλείνουν οι υποψηφιότητες για τη διαδοχή της Μέι

Στις 7 το βράδυ, σήμερα Δευτέρα 10 Ιουνίου λήγει η προσθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την διαδοχή της Τερέζα Μέι στην ηγεσία των συντηρητικών. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 11 υποψηφιότητες για την διαδικασία η οποία έχει οριστεί για την Πέμπτη 13 Ιουνίου οπότε και θα λάβει χώρα ο πρώτος γύρος ψηφοφορίας σε επίπεδο βουλευτών του κόμματος.

Η τελική μάχη μεταξύ των δυο που θα αναδειχθούν θα δοθεί τον Ιούλιο από το σύνολο των μελών του Συντηρητικού κόμματος και ο νέος αρχηγός θα αναλάβει καθήκοντα στις 22 Ιουλίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος διάδοχος δήλωσε χθες στους Sunday Times ότι εφόσον είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν θα πληρώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ που συμφώνησε η Μέι, εκτός αν οι Βρυξέλλες προτείνουν ένα καλύτερο Brexit.

O κ.Τζόνσον είπε ότι τα εν λόγω κεφάλαια θα δεσμευθούν μέχρι να δοθούν αποσαφηνίσεις και σημείωσε ότι τα χρήματα είναι «άριστο λιπαντικό όταν γίνεται μια διαπραγμάτευση».

Την ίδια ώρα, ο έτερος διεκδικητής της ηγεσίας των Συντηρητικών Μάικλ Γκοβ δήλωσε ότι θα ήταν έτοιμος να ζητήσει και νέα παράταση στην ημερομηνία του Brexit.

«Κατά την άποψή μου πρέπει να φύγουμε πριν τις 31 Οκτωβρίου. Αλλά αν χρειαστούμε λίγες ημέρες ή εβδομάδες ώστε να διευθετήσουμε κάποιες λεπτομέρειες πριν την έξοδό μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αυτό που πρέπει να γίνει».

Σε πιο σκληρή γραμμή κινείται ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ. Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ξεκαθάρισε ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για γίνει Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

«Θα κάνω ό,τι είναι στις δυνάμεις μας για να φύγουμε στις 31 Οκτωβρίου. Κατά τη γνώμη μου απαιτείται μια συμφωνία. Θα κάνω λοιπόν ό,τι μπορώ για να έχουμε συμφωνία αλλά αν πρέπει να διαλέξω μεταξύ αποχώρησης χωρίς συμφωνία και να μην γίνει Brexit, θα επέλεγα αποχώρηση χωρίς συμφωνία».