Άμεσες "Πρέσπες" προτείνει σε Σερβία και Κόσοβο ο Λευκός Οίκος - Free Sunday
Άμεσες "Πρέσπες" προτείνει σε Σερβία και Κόσοβο ο Λευκός Οίκος

Άμεσες "Πρέσπες" προτείνει σε Σερβία και Κόσοβο ο Λευκός Οίκος

Την πρόθεση της να μεσολαβήσει για την οριστική επίλυση των διαφορών ανάμεσα στη Σερβία και στο Κόσοβο εξέφρασε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, λίγες ημέρες πριν από τον νέο γύρο συνομιλιών που συμφώνησαν να έχουν οι ηγέτες των δύο κυβερνήσεων την 1 ή 2 Ιουλίου στο Παρίσι.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δηλώνει «διατεθειμένη να προσφέρει υποστήριξη καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας», και καλεί Πρίστινα και Βελιγράδι να «ενεργήσουν άμεσα» και να τιμήσουν τη μνήμη «όσων υπέφεραν και χάθηκαν πριν από είκοσι χρόνια».

«Έχει επιτευχθεί πολλή πρόοδος, αλλά η δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμη», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του στην οποία εκφράζει την άποψη οτι «η Πρίστινα και το Βελιγράδι πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να καταλήξουν σε ολοκληρωμένη συμφωνία με επίκεντρο την αμοιβαία αναγνώριση και να άρουν αμέσως τα εμπόδια για την πρόοδο».

Κατά την αμερικανική προεδρία, ο «διάλογος» ανάμεσα στους γείτονες είναι «ο μόνος τρόπος για να υπάρξει αληθινή ανεξαρτησία» του Κοσόβου.

Μαζί με τις περισσότερες δυτικές χώρες, οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο, όπου η δημοφιλία τους στις τάξεις του αλβανικού πληθυσμού είναι τεράστια. Η αμερικανική σημαία είναι πανταχού παρούσα, εκτός των περιοχών όπου πλειοψηφεί το σερβικό στοιχείο.

Η επέμβαση των δυνάμεων του NATO, που άρχισε τον Μάρτιο του 1999, έβαλε τέλος στον τελευταίο πόλεμο που ακολούθησε την πολυαίμακτη διάλυση της άλλοτε Γιουγκοσλαβίας.

Στη σύρραξη χάθηκαν τουλάχιστον 13.000 ζωές. Στην πλειονότητά τους, τα θύματα ήταν κοσοβάροι Αλβανοί.

Η σχέση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας παραμένει έκτοτε πολύ τεταμένη. Υπό διεθνή προστασία, το Κόσοβο ανακήρυξε το 2008 την ανεξαρτησία του, που δεν αναγνωρίζεται από τη Σερβία.