Ο δολοφονημένος αδελφός του Κιμ ήταν πληροφοριοδότης της CIA - Free Sunday
Ο δολοφονημένος αδελφός του Κιμ ήταν πληροφοριοδότης της CIA

Ο δολοφονημένος αδελφός του Κιμ ήταν πληροφοριοδότης της CIA

Πληροφοριοδότης της CIA, ήταν ο δολοφονημένος αδελφός του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιονγκ Ναμ σύμφωνα με απόρρητη έκθεση που έβγαλε στη δημοσιότητα η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, από την έκθεση προκύπτει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, ο οποίος είχε εξοριστεί και ζούσε στην περιοχή του κινεζικού θύλακα, του Μακάο συναντήθηκε πολλές φορές με τους πράκτορες της CIA και άλλων υπηρεσιών ασφαλείας.


Κατά τους αξιωματούχους που μίλησαν στην εφημερίδα, ο Κιμ Γιονγκ Ναμ είναι σχεδόν βέβαιο πως βρισκόταν επίσης σε επαφή με μυστικές υπηρεσίες και άλλων κρατών, ιδίως της Κίνας.

Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ διατάχθηκε από την Πιονγκγιάνγκ, καθώς ο ετεροθαλής αδελφός του ηγέτη της Βόρειας Κορέας είχε επικρίνει τη δυναστική διακυβέρνηση της οικογένειας των Κιμ στη χώρα του αλλά η Βόρεια Κορέα έχει αρνηθεί την κατηγορία.Δύο νεαρές κατηγορήθηκαν ότι δηλητηρίασαν τον Κιμ Γιονγκ Ναμ ψεκάζοντας στο πρόσωπό του υγροποιημένο VX — απαγορευμένο χημικό όπλο — στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ τον Φεβρουάριο του 2017. Η μία, υπήκοος Βιετνάμ, αποφυλακίστηκε τον Μάιο, η άλλη, υπήκοος Ινδονησίας, αποφυλακίστηκε τον Μάρτιο.Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κιμ Γιονγκ Ναμ πήγε στη Μαλαισία τον Φεβρουάριο του 2017 για να συναντηθεί με την επαφή του στη CIA, αλλά μπορεί αυτός να μην ήταν ο μοναδικός λόγος του ταξιδιού του.Η αποκάλυψη από την αμερικανική εφημερίδα ενδέχεται να επηρεάσει τις επαφές μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχουν συναντηθεί δύο φορές, στο Ανόι τον Φεβρουάριο και στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο του 2018. Παρά το ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας φάνηκαν να οικοδομούν προσωπική σχέση, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων