O Ράμα ξεκινά τις διαδικασίες για την αποπομπή Μέτα - Free Sunday
O Ράμα ξεκινά τις διαδικασίες για την αποπομπή Μέτα

O Ράμα ξεκινά τις διαδικασίες για την αποπομπή Μέτα

Σε αναζήτηση βουλευτών προς διαμόρφωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας για να προχωρήσουν οι διαδικασίες καθαίρεσης του κ. Μέτα από το προεδρικό αξίωμα βρίσκεται η κυβέρνηση Ράμα στην Αλβανία.

Το προεδρείο της Βουλής έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα σχέδιο ψηφίσματος που η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εγκριθεί σήμερα Πέμπτη όταν θα συζητηθεί η αποπομπή Μέτα. Σε αυτό καλείται ο Πρόεδρος να πάρει πίσω το προεδρικό διάταγμα για την ακύρωση των εκλογών, το οποίο χαρακτηρίζεται άκυρο, και δηλώνεται πως η Βουλή θα ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς έλεγχου των αποφάσεών του Προέδρου.

Σημειώνεται ότι για να καθαιρεθεί ο Πρόεδρος απαιτείται πλειοψηφία 94 βουλευτών, από τους οποίους ο Ράμα διαθέτει μόνο 78. Οι υπόλοιποι αναζητούνται από την αντιπολίτευση και στα Τίρανα οργιάζουν οι φήμες για παζάρια.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα σε συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προσανατολίζεται στον ορισμό νέας ημερομηνίας για τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου τις οποίες ακύρωσε.

Χθες Τετάρτη το βράδυ, ο Μέτα κάλεσε στο προεδρικό μέγαρο τους προέδρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε σύσκεψη με σκοπό τον ορισμό άλλης ημερομηνίας αλλά

μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος του κόμματος της Ένωσης Εθνικής Ανάπτυξης, Ντασιαμίρ Σιέχου δήλωσε ότι «η νέα ημερομηνία εκλογών απαιτεί βαθύτερη ανάλυση».

Εν τω μεταξύ έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος Μέτα κάλεσε σε ξεχωριστή συνάντηση, για το ίδιο θέμα, άλλη ημέρα το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα, ο οποίος συνεχίζοντας την προεκλογική του εκστρατεία για τις εκλογές της 30ης Ιουνίου, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι βρίσκεται πίσω από την κρίση και την πολιτική αστάθεια που ταλανίζει τη χώρα και επανέλαβε ότι η θέση του Ιλίρ Μέτα είναι ασυμβίβαστη με το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας.

Κατά τον Έντι Ράμα, στόχος του Ιλίρ Μέτα και των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι η δημιουργία κλίματος αστάθειας και αντιπαράθεσης στη χώρα «ώστε να έρθουν εκείνοι, για να σώσουν όχι το έθνος, όπως ισχυρίζονται, αλλά τους εαυτούς τους από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη».