Το Ιράν κατηγορούν οι ΗΠΑ για τις επιθέσεις στα τάνκερ - Free Sunday
Το Ιράν κατηγορούν οι ΗΠΑ για τις επιθέσεις στα τάνκερ

Το Ιράν κατηγορούν οι ΗΠΑ για τις επιθέσεις στα τάνκερ

Στην Τεχεράνη καταλόγισε την ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επικαλούμενος τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, τους τύπους των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν και την προηγμένη μέθοδος των επιθέσεων.

 

Οι απρόκλητες επιθέσεις είναι μέρος μιας εκστρατείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας για κλιμάκωση των εντάσεων, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ο οποίοος κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι εργάζεται για να διαταράξει τη μεταφορά πετρελαίου μέσα από τα Στενά τoυ Ορμούζ.

Ο κ.Πομπέο έδωσε εντολή στον Αμερικανό πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη να θέσουν το ζήτημα του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να θέλει το Ιράν να επιστρέψει στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει κανείς την ευθύνη για το χτύπημα στα δύο δεξαμενόπλοια και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ περιέγραψε το σημερινό περιστατικό ως «ύποπτο» στο Twitter και κάλεσε τις χώρες σε διάλογο καθώς το Ιράν είχε προειδοποιήσει πολλές φορές ότι θα βάλει μπλόκο στα Στενά της Χορμούζ, στο σημείο δηλαδή όπου συνέβησαν οι εκρήξεις σήμερα, αν δεν μπορεί να πουλήσει το πετρελαιό του εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων.

Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα πως ο κόσμος δεν πρέπει να σπεύσει να κατηγορήσει το Ιράν για την επίθεση σε πετρελαιοφόρα στον κόλπο του Ομάν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ακόμη πως το επεισόδιο με τα δύο τάνκερ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να ενισχυθούν οι εντάσεις με την Τεχεράνη.

Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι τόσο εκρηκτική, ώστε η πιθανότητα να γίνει κάποιο λάθος ή να μην κατανοηθούν πλήρως οι αιτίες και οι συνέπειες των διάφορων γεγονότων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Συνεπώς θα ήταν λάθος να μιλάμε για ένα περαστικό επεισόδιο.

Παράλληλα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι «απαιτείται να ληφθούν μέτρα για την εξομάλυνση της κατάστασής γύρω από το Ιράν, χρειάζεται με ηρεμία, απροκατάληπτα να δούμε τι συνέβη, να μην βγάλουμε βιστικά συμπεράσματα, τα οποία

το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ρίξουν λάδι στην φωτιά»