Άνοιξαν στόματα για τα παιδικά χρόνια του Κιμ - Free Sunday
Άνοιξαν στόματα για τα παιδικά χρόνια του Κιμ

Άνοιξαν στόματα για τα παιδικά χρόνια του Κιμ

Πληροφορίες για τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, δημοσιεύει η δημοσιογράφος της Washington Post, Άνα Φίφιλντ στο βιβλίο της «Ο Μεγάλος Διάδοχος: Η μυστική άνοδος και εξουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν» (The Great Successor: The Secret Rise and Rule of Kim Jong Un).

Σύμφωνα με την Daily Mail, η οποια δημοσιεύει αποσπάσματα του βιβλίου, η συγγραφέας μίλησε με μέλη του προσωπικού που εργάστηκαν στο σπίτι όπου μεγάλωσε ο Κιμ, συγγενείς του, όπως η θεία του από τη μεριά της μητέρας του, που έζησε για ένα διάστημα στην Ελβετία με τον νεαρό Κιμ και τον ετεροθαλή αδελφό του.Απο τα αποσπασματα προκύπτει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν μεγάλωσε με έναν αρκετά «δυτικό» τρόπο, παίζοντας βίντεο-γκέιμ, φλιπεράκια και περνώντας ώρες ολόκληρες στο τεράστιο σινεμά μέσα στη έπαυλη της οικογένειάς του στην Πιονγκγιάνγκ, όπου παρακολουθούσε ταινίες όπως τα Ben Hur, Dracula και James Bond.

Ο πατέρας του, Κιμ Γιονγκ Ιλ, είχε μεγάλη αδυναμία στον Κιμ Γιονγκ Ουν και τον ξεχώριζε από τα αδέρφια του. Τον «έλουζε» με πανάκριβα δώρα από πολύ νωρίς και δεν του χαλούσε ποτέ χατήρι. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στα 7 του ο Κιμ Γιονγκ Ουν οδηγούσε ένα ειδικά τροποποιημένο παιδικό αμάξι, ενώ στα 11 του χρόνια κυκλοφορούσε φορώντας στη μέση του ένα πιστόλι Colt .45! Επίσης έκανε αρκετά ταξίδια, μεταξύ των οποίων και μια επίσκεψη στην Ντίσνεϋλαντ του Παρισιού.

Ο πατέρας του, εξηγεί η βιογράφος, ήθελε να μεγαλώσει ο Κιμ πιστεύοντας ότι είναι ξεχωριστός. Αυτός ο τρόπος ανατροφής, ωστόσο, φαίνεται ότι είχε αρνητική επίδραση στον χαρακτήρα του μικρού αγοριού, που άρχισε να φέρεται με αλαζονεία στους γύρω του. Ο Κέντζι Φουτζιμότο, ένας Ιάπωνας σεφ που εργαζόταν στο σπίτι της οικογένειας όταν ο Κιμ ήταν μικρός, μίλησε στην δημοσιογράφο για το «διαπεραστικό βλέμμα» του αγοριού, που τον κοίταζε με απέχθεια λόγω της εθνικότητάς του. 

Στα 12 του ο Κιμ έφυγε από την χώρα του και μετακόμισε στη Βέρνη, προκειμένου να εγκλιματιστεί για τις μετέπειτα σπουδές του σε ιδιωτικό σχολείο. Για ένα διάστημα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζούσε με τη θεία του σε προάστιο της Βέρνης, μαζί με τον αδερφό του. «Ζούσαμε σε ένα φυσιολογικό σπίτι και συμπεριφερόμασταν σαν αληθινή οικογένεια. Είχα αναλάβει τον ρόλο της μητέρας τους. Ερχόντουσαν σπίτι οι φίλοι τους και τους έφτιαχνα σνακ. Ήταν μια πολύ νορμάλ παιδική ηλικία με πάρτι γενεθλίων, δώρα και επισκέψεις από παιδιά της περιοχής», λέει η Κο Γιονγκ Σουν, που σήμερα ζει στις ΗΠΑ.

Όταν τελικά έφτασε στο ακριβό οικοτροφείο για να ξεκινήσει τις σπουδές του, μέσα σε ένα αυτοκίνητο με σοφέρ, δεν ξεχώριζε και τόσο από τους συμμαθητές του, που στην πλειοψηφία τους ήταν γόνοι πλούσιων οικογενειών. Στο σχολείο δεν έκανε πολλές παρέες, απέφευγε να μιλά σε κορίτσια και δεν έπινε ποτέ αλκοόλ. Ασχολήθηκε αρκετά με το μπάσκετ και έγινε γνωστός για τον επιθετικό του χαρακτήρα και τις βρισιές και τις προσβολές που εκτόξευε στους παίκτες της αντίπαλης ομάδας. Μιλούσε συνεχώς αγγλικά, απεχθανόταν τα γερμανικά και μια πρώην συμμαθήτριά του περιέγραψε στην δημοσιογράφο πως ο κακομαθημένος Κιμ την έφτυσε και κλώτσησε στο καλάμι επειδή αδυνατούσε να καταλάβει τι του έλεγε στη συγκεκριμένη γλώσσα.

ατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ελβετία, ο νεαρός Κιμ συστηνόταν στους συμμαθητές του με το ψευδώνυμο Πακ Ουν, αφού φυσικά δεν μπορούσε να αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα. Συνήθως κυκλοφορούσε με αθλητικές φανέλες που έγραφαν τα ονόματα των αγαπημένων του παικτών (όπως του Μάικλ Τζόρνταν) και αθλητικά παπούτσια Nike, χωρίς να ξεχωρίζει ιδιαίτερα εμφανισιακά από τα υπόλοιπα αγόρια. Στις διακοπές από το σχολείο, ταξίδευε με μέλη της οικογένειάς του στην Γαλλική Ριβιέρα, έκανε σκι στις Άλπεις και απολάμβανε γεύματα σε ιταλικά εστιατόρια. Η Γενική εισαγγελέας της Ελβετίας, Κάρλα ντελ Πόντε, γνώριζε πολύ καλά ποιο ήταν το αγόρι, ωστόσο λόγω του νεαρού της ηλικίας του είχε δώσει εντολή στις αρμόδιες Αρχές να μην παρακολουθούν τις κινήσεις του. Φυσικά δεν ίσχυε το ίδιο για τους συγγενείς του που ταξίδευαν στην Ελβετία για να δουν τον Κιμ και τους αδελφούς του.

Οι επισκέψεις της μητέρας του, που κατέφθανε στην χώρα με ιδιωτικό τζετ, παρακολουθούνταν στενά, αν και οι μετακινήσεις της περιορίζονταν συνήθως στη διαδρομή ανάμεσα στο πολυτελές της ξενοδοχείο και τα ακριβά καταστήματα, όπου έκανε τα ψώνια της.Ξαφνικά, στις αρχές του 2001, ο Κιμ Γιονγκ Ουν σταμάτησε να πηγαίνει σχολείο. Κατόπιν απαίτησης του πατέρα του, ο 17χρονος επέστρεψε στη Βόρεια Κορέα και οι συμμαθητές του δεν θα τον ξανάβλεπαν παρά μια δεκαετία αργότερα, όταν ο Κιμ Γιονγ Ιλ σε μια μεγαλοπρεπή τελετή θα ανακοίνωνε ότι επρόκειτο να γίνει ο διάδοχός του.

Όπως επισημαίνει η βιογράφος στο βιβλίο της, η ελευθερία που είχε ο Κιμ Γιονγκ Ουν μεγαλώνοντας να γνωρίσει τον δυτικό πολιτισμό, να μάθει για τη Γαλλική Επανάσταση και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, δυστυχώς δεν επηρεάσε καθόλου τον τρόπο διακυβέρνησης που θα υιοθετούσε στη μετέπειτα ζωή του, ως δικτάτορας. Οι εμπειρίες τόσων ετών «αντί να τον πείσουν να αλλάξει τη χώρα του, του δημιούργησαν την αναγκαιότητα να διαιωνίσει ένα σύστημα που είχε μετατρέψει τον παππού του, τον πατέρα του και τον ίδιο σε θεότητες», γράφει η Φίφιλντ.