Οι ΗΠΑ πιέζουν, η Huawei απαντά, η Google ανησυχεί - Free Sunday
Οι ΗΠΑ πιέζουν, η Huawei απαντά, η Google ανησυχεί

Οι ΗΠΑ πιέζουν, η Huawei απαντά, η Google ανησυχεί

Ισορροπία «τρόμου» επικρατεί στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας με επίκεντρο την απαγόρευση εξαγωγών που η Ουάσινγκτον επέβαλε στον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Huawei.

Καθώς η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται αποφασισμένη να κάνει δύσκολη τη ζωή στην εταιρεία, η Huawei μοιάζει έτοιμη να κάνει ένα μεγάλο βήμα, το οποίο προκαλεί τεράστιο «πονοκέφαλο» σε έναν από τους μεγαλύτερους συνεργάτες της, την Google.

Ark OS ή όπως αλλιώς…

Συγκεκριμένα, η Huawei φέρεται αποφασισμένη, αν δεν αρθεί η απαγόρευση που της έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον, να προχωρήσει σε «κοσμογονία» στις φορητές συσκευές της (smartphones και tablets), εγκαταλείποντας το Android και φορτώνοντας σε αυτές το δικό της λειτουργικό σύστημα, γύρω από το όνομα του οποίου επικρατεί ακόμη ασάφεια, καθώς έχουν κυκλοφορήσει οι ονομασίες Ark OS, Oak OS και Hongmeng OS.
Ήδη η κινεζική εταιρεία έχει καταθέσει σε διάφορα γραφεία ευρεσιτεχνίας τις πατέντες για το νέο λειτουργικό, και στο διαδίκτυο έχουν διαρρεύσει και μερικές εικόνες από το User Interface, με ειδικούς να εικάζουν ότι θα μοιάζει με διασταύρωση του Android και του iOS της Apple και τη Huawei να δεσμεύεται ότι το λειτουργικό –αν και όταν εγκατασταθεί στις συσκευές της– θα είναι απολύτως συμβατό με τις εφαρμογές του Android, που η εταιρεία σήμερα χρησιμοποιεί.
Από το «αρχηγείο» της Huawei αφήνεται να εννοηθεί ότι αν τα πράγματα δεν αλλάξουν στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, το νέο λειτουργικό σύστημα θα αρχίσει σταδιακά να εγκαθίσταται στις συσκευές της είτε από το φθινόπωρο του 2019 είτε την άνοιξη του 2020, εγκαταλείποντας οριστικά το Android της Google, η οποία ήταν από τις πρώτες εταιρείες που εφάρμοσαν την απαγόρευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ανακοινώνοντας ότι θα σταματήσει να παρέχει αναβαθμίσεις λειτουργικού και εφαρμογών, καθώς και τις λοιπές υπηρεσίες της, στην κινεζική εταιρεία.

Παρελθόν επτά ετών

Πάντως, προσπαθώντας να κατευνάσει τις ανησυχίες των χρηστών της, η Huawei έχει αφήσει να εννοηθεί ότι το λειτουργικό σύστημα για τα τηλέφωνά της δεν αποτελεί λύση της τελευταίας στιγμής αλλά βρισκόταν πάντα στο μυαλό της διοίκησής της, ως εναλλακτική, αν τα πράγματα στράβωναν. Κινεζικά ΜΜΕ μετέδωσαν μάλιστα ότι η εταιρεία αναπτύσσει το εναλλακτικό λειτουργικό σύστημα εδώ και επτά χρόνια και ότι πλέον περίπου 10.000 εργαζόμενοί της εργάζονται νυχθημερόν για να το τελειοποιήσουν για όταν (αν…) έρθει η στιγμή να το χρησιμοποιήσουν στα κινητά της.
Το πόσο σοβαρά η Huawei αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να περάσει από το Android στο δικό της λειτουργικό φαίνεται να επιβεβαιώνεται από επενδυτική εταιρεία, η οποία σημείωνε σε αναφορά της ότι ο κινεζικός κολοσσός έχει ήδη δώσει για δοκιμές ένα εκατομμύριο συσκευές που «τρέχουν» το Hongmeng OS, προκειμένου να δοκιμάσει στο πεδίο τη συμβατότητά του με το Android, την ασφάλεια που παρέχει στους χρήστες και να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα με το λογισμικό.
Κατά τα φαινόμενα, η Huawei ετοιμάζει δύο εκδοχές του λειτουργικού της συστήματος. Η μία, που θα εγκαθίσταται σε συσκευές προορισμένες για την εγχώρια αγορά, θα ονομάζεται Hongmeng OS, και μια δεύτερη, που θα εγκαθίσταται σε μηχανές για την παγκόσμια αγορά, θα ονομάζεται Ark OS. Μάλιστα, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το λειτουργικό θα είναι «ολιστικό», δηλαδή θα εγκαθίσταται σε όλες τις πιθανές πλατφόρμες της εταιρείας, από κινητά και wearables μέχρι υπολογιστές και τηλεοράσεις.

Αγκάθι για την Google

Τα νέα αυτά κάθε άλλο παρά καλά μπορούν να θεωρηθούν για την Google, η οποία πίεσε πολύ για να πάρει τρίμηνη παράταση υποστήριξης των συσκευών της Huawei, από την ώρα που επιβλήθηκε η απαγόρευση. Κι αυτό διότι τα τελευταία χρόνια η κινεζική εταιρεία έχει γίνει ένας από τους πλέον πολύτιμους συνεργάτες της στον χώρο των φορητών συσκευών. Τα τελευταία χρόνια η Huawei έχει ανέβει στη δεύτερη θέση των εταιρειών με τις μεγαλύτερες πωλήσεις κινητών τηλεφώνων, υπερφαλαγγίζοντας την Apple και απειλώντας την πρωτιά της κορεατικής Samsung. To πρώτο τρίμηνο του 2019 η Huawei άγγιξε τα 60 εκατομμύρια πωλήσεις συσκευών (για σύγκριση, η τρίτη Apple εκτιμάται ότι πούλησε από 36 έως 43 εκατομμύρια συσκευές), ενώ η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο να ξεπεράσει και τη Samsung μέσα στα επόμενα χρόνια.
Τυχόν αποχώρηση της Huawei από το «οικοσύστημα» του Android θα αποτελέσει σημαντική απώλεια για την Google, η οποία στηρίζει μεγάλο μέρος των εσόδων της από τη χρήση των υπηρεσιών της στα κινητά που «τρέχουν» το λειτουργικό της σύστημα, ενώ, παράλληλα, θα δημιουργήσει και έναν τρίτο πόλο στο σύμπαν των λειτουργικών συστημάτων.
Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι η Google ζήτησε και πήρε παράταση έως τις 19 Αυγούστου από την απαγόρευση, ούτε ότι η εταιρεία υπογραμμίζει ότι «συμμορφωνόμαστε με την οδηγία και εξετάζουμε τις συνέπειες. Για τους χρήστες των υπηρεσιών μας, τόσο το Google Play όσο και οι λειτουργίες προστασίας από το Google Play Protect θα συνεχίσουν να λειτουργούν στις υπάρχουσες συσκευές Huawei».
Μάλιστα, η Google πήγε τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα, καθώς, σύμφωνα με τους «Financial Times», υποστήριξε ότι αν η Huawei προχωρήσει σε δική της εκδοχή λειτουργικού συστήματος, θα υπάρχει κίνδυνος να είναι πιο ευάλωτο σε κυβερνοεπιθέσεις και λιγότερο ασφαλές, εκτιμώντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα προκληθεί κίνδυνος ασφάλειας για τους χρήστες συσκευών Huawei, κίνδυνος ο οποίος ενδεχομένως να επεκταθεί και σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ζημιά για τη Huawei

Πάντως, ούτε για τη Huawei τα πράγματα είναι ρόδινα, αντιθέτως η κινεζική εταιρεία βλέπει τις πωλήσεις των προϊόντων της να έχουν «παγώσει», καθώς το κοινό περιμένει να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση του Android στην έκδοση Q μέσα στους επόμενους μήνες σε κάποιες συσκευές της, ενώ αναμένεται και σχετική ανακοίνωση για τη θυγατρική της, Honor, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους φόβους των καταναλωτών, ωστόσο ο CEO της εταιρείας, Ρεν Ζενγκφέι παραδέχτηκε στο CNBC ότι η Huawei θα χάσει μέσα σε μία διετία έσοδα περίπου 30 δισ. δολαρίων λόγω της απαγόρευσης.
Ακόμα όμως πιο σημαντικό πρόβλημα για τη Huawei αποτελεί το τι μέλλει γενέσθαι με την αγορά εφαρμογών. Αν η εταιρεία περάσει από το Android στο δικό της λειτουργικό σύστημα, αυτομάτως θα χάσει την πρόσβαση στο Google Play Store και στις χιλιάδες εφαρμογές που βρίσκονται εκεί. Ακόμα κι αν χρησιμοποιήσει την τεχνική του sideloading για να μπορούν οι χρήστες να εγκαθιστούν στα κινητά Huawei εφαρμογές από το Play Store, αργά ή γρήγορα θα πρέπει και η ίδια να αναπτύξει το αντίστοιχο δικό της «κατάστημα», πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να δώσει κίνητρα στους προγραμματιστές να προσαρμόσουν τις εφαρμογές τους στα standards του λειτουργικού, καθώς οι ίδιοι στηρίζονται στην ποσότητα των downloads για να έχουν κέρδη.
Στο πλαίσιο αυτό, η Huawei εξετάζει, εκτός από το πέρασμα στο δικό της λειτουργικό, και κάποια λιγότερο δραστικά μέτρα, όπως η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση που της έχει επιβληθεί από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι η τακτική των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι βραχυπρόθεσμα δείχνει να έχει αποτελέσματα, μακροπρόθεσμα θα βλάψει τα συμφέροντά τους και θα ενισχύσει την Κίνα στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Οι αναλυτές αυτοί σημειώνουν ότι τώρα πολλά κινεζικά προϊόντα στηρίζονται σε εισαγόμενες τεχνολογίες. Για παράδειγμα, η Huawei μπορεί να είναι κολοσσός, αλλά τα κινητά της λειτουργούν με το Android της αμερικανικής Google και με τα τσιπ που έχει σχεδιάσει η βρετανική ARM. Μάλιστα, παρά τις παροτρύνσεις της ηγεσίας του Πεκίνου για παραγωγή «ντόπιας» τεχνολογίας, πολλές κινεζικές εταιρείες προτιμούν την παρούσα κατάσταση.
Ωστόσο, όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν αν η Huawei πετύχει να εγκαταλείψει τις εισαγόμενες τεχνολογικές λύσεις και στραφεί σε εσωτερική παραγωγή. Πέραν του ότι οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται θα χάσουν χρήματα, μια επιτυχημένη «απόδραση» της Huawei από το οικοσύστημα της Google ίσως πυροδοτήσει φυγόκεντρες τάσεις και σε άλλες εταιρείες που σήμερα βρίσκονται εντός πλαισίου Android, όπως η Xiaomi, η ΖΤΕ ή η BKK, εταιρείες που κάθε άλλο παρά ασήμαντες είναι στον χώρο των καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων.
Ακόμα περισσότερο, οι ίδιοι αναλυτές θεωρούν ότι, μ’ αυτά και μ’ εκείνα, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να αποκλειστούν από την τεράστια κινεζική αγορά, στην οποία σήμερα βρίσκονται χάρη στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που παρέχουν στις κινεζικές εταιρείες.