Τρεις νεκροί από τον καύσωνα που απειλεί τη Γαλλία - Free Sunday
Τρεις νεκροί από τον καύσωνα που απειλεί τη Γαλλία

Τρεις νεκροί από τον καύσωνα που απειλεί τη Γαλλία

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκονται οι αρχές σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, οι οποίες προειδοποιούν τους πολίτες για επερχόμενο καύσωνα.

Όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ, τρεις Γάλλοι, δύο άνδρες και μία γυναίκα έπεσαν στη θάλασσα για να δροσιστούν από τις υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν τα τελευταία 24ωρα τη χώρα, όμως η θάλασσα ήταν τόσο κρύα και φέρεται να υπέστησαν καρδιακή ανακοπή! 

Πρόκειται για δύο άνδρες ηλικίας 70 και 75 ετών αντίστοιχα και μια γυναίκα ηλικίας 62 ετών. 

Ωστόσο η κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε πόλεις όπως το Παρίσι κάθε άλλο παρά ιδανικές είναι, με τους επιβάτες να βιώνουν τις συνέπειες της πρωτοφανούς, για Ιούνιο, ζέστης.

Σε διάφορα σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας λειτουργούν πάντως κλιματιζόμενες αίθουσες στα δημοτικά κτίρια.

«Δεν είναι τρομακτικό. Αλλά ζητώ από τους πάντες να συμπεριφερθούν υπεύθυνα για τον εαυτό τους, την οικογένεια και τους γείτονές τους. Να αποφευχθούν καθυστερήσεις στις αίθουσες εκτάκτων αναγκών από άτομα, που άσκοπα δημιουργούν κίνδυνο . Επαναλαμβάνω αυτά τα μηνύματα για να ενθαρρύνω την πρόληψη», επεσήμανε η Υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ανιές Μπιζάν.

Το επερχόμενο κύμα καύσωνα στην Γαλλία ξυπνά τις μνήμες του Αυγούστου 2003, όταν 15.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι των οποίων ηλικιωμένοι, έχασαν την ζωή τους.

Από την Ισπανία μέχρι ακόμη και την Ελβετία ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει ή και θα ξεπεράσει τους 40° C. Η πρόβλεψη για εφέτος κάνει λόγο για 45 βαθμούς Κελσίου.

Με συνεχείς προειδοποιήσεις οι υπηρεσίες υγείας των χωρών, που πλήττονται από την ζεστή εισβολή από την Σαχάρα καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις, να παραμένουν σε δροσερά σημεία κι αν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους να μην εκτίθενται στον ήλιο ειδικά τις επικίνδυνες ώρες.

Όμως η κατάσταση είναι αφόρητη για τους περισσότερους στην κεντρική Ευρώπη, μιας και δεν έχουν συνηθίσει σε υψηλές θερμοκρασίες και ανησυχούν στην ιδέα του τί μπορεί να συμβεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο