Πύραυλος από τη Συρία έπεσε στην Κύπρο - Free Sunday
Πύραυλος από τη Συρία έπεσε στην Κύπρο

Πύραυλος από τη Συρία έπεσε στην Κύπρο

Καμία αναφορά δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής σε τραυματισμούς από την συντριβή απροσδιόριστης ταυτότητας αντικειμένου στο τουρκοκυπριακό τμήμα της Κύπρου, περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της Λευκωσίας.

Το αντικείμενο συνετρίβη κοντά στο κατεχόμενο χωριό Βουνό, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα και έχουν εκκενωθεί κατοικίες και στο Δίκωμο όπου αντικείμενο, που πιστεύεται ότι αποτελεί κομμάτι του πρώτου, εντοπίστηκε σε κήπο σπιτιού και ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, συνέδεσε το συμβάν με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην εμπόλεμη Συρία.

«Θέλουμε ειρήνη στην περιοχή μας, στο νησί μας. Αυτό το επεισόδιο δείχνει πόσο σημαντική είναι η ειρήνη», είπε ο κ.Ακκιντζί ο οποίος είπε ότι πρόκειται για στρατιωτικό σκεύασμα αγνώστου προέλευσης και πως θα γίνει ενδελεχής έρευνα.

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «αν είναι πύραυλος, μπορεί να είναι ρωσικός. Αυτό θα διαφανεί από την έρευνα που θα γίνει που θα δώσει περισσότερη ενημέρωση».

Αξιωματούχοι εξετάζουν τα συντρίμμια στον τόπο της συντριβής, στην περιοχή που αποκαλείται από τις αρχές στα κατεχόμενα Τασκένδη — σ.σ. η κυπριακή εφημερίδα Πολίτης ανέφερε στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι το συμβάν σημειώθηκε στον Πενταδάχτυλο, στην περιοχή Βουνό.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Τουρκοκυπρίων, Κουντρέτ Οζερσάϊ στον λογαριασμό του στο Facebook είπε ότι από τις αρχικές έρευνες φαίνεται ότι το αντικείμενο είναι είτε αεροσκάφος που μετέφερε εκρηκτικά είτε πύραυλος. Σημείωσε ότι οι χαρακτήρες που αναγράφονται σε μέρη του αντικειμένου θα δώσουν κάποιες εξηγήσεις. Ανέφερε ότι δεν υπήρξαν ευτυχώς θύματα κι ότι η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο.

«Κατά πληροφορίες που έλαβα από στρατιωτικούς μας, αιτία του ατυχήματος δεν ήταν» η πτώση «ελικοπτέρου ή άλλου αεροσκάφους της ΤΔΒΚ», ανέφερε ο ίδιος.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, κάτοικοι είδαν ένα φως στον ουρανό και κατόπιν ακούστηκαν τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις.

Η Κύπρος βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Συρία. Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν νωρίτερα θέσεις του συριακού στρατού στη Χομς και στη Δαμασκό, εξαπολύοντας μια επιδρομή που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 4 άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι 21, σύμφωνα με έναν απολογισμό που μεταδόθηκε από συριακά κρατικά ΜΜΕ.

Η εφημερίδα Κίπρις Ποστασί δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της ότι σύμφωνα με είδηση του συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA, ισραηλινά μαχητικά άνοιξαν πυρ με πυραύλους εναντίον στόχων του συριακού στρατού κοντά στις πόλεις Δαμασκό και Χομς.

Το συριακό Υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι αντιμετώπισαν επίθεση μέσω του Λιβανέζικου εναέριου χώρου και ότι εξαιτίας της επίθεσης των Ισραηλινών ένα μωρό πέθανε στην πόλη Σαχναγιά στη νότια Συρία ενώ έχουν τραυματιστεί και πολλοί πολίτες.

Στο ίδιο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις λέγοντας ότι δεν κάνουν σχόλια για τέτοιου είδους γεγονότα.

Σε αντιαεροπορικό πύραυλο, ο οποίος εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Συρία, και συγκεκριμένα την περιοχή Χομς, απέδωσε το σημερινό περιστατικό, ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, πρώην Διευθυντής της ΚΥΠ, Ανδρέας Πενταράς.

O κ. Πενταράς σημείωσε ότι την ώρα εκείνη το Ισραηλ πραγματοποιούσε αεροπορικές επιχειρήσεις σε βάρος της Συρίας με αποτέλεσμα η αντιαεροπορική άμυνα της χώρας να δραστηριοποιηθεί.

«Κατά πάσα πιθανότητα είτε από κάποιο κατασκευαστικό λάθος του πυραύλου είτε από τα ηλεκτρονικά αντίμετρα που δημιουργούνται από τον επιτιθέμενο, ο πύραυλος εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε στον Πενταδάκτυλο», σημείωσε και πρόσθεσε παράλληλα ότι μόνο η εμβέλεια ενός πυραύλου S200, θα μπορούσε να φτάσει την Κύπρο, τονίζοντας ότι είναι ένας παλαιάς κατασκευής πύραυλος, της δεκαετίας του '60, κάτι το οποίο ενισχύει τα επιχειρήματα ότι μπορεί να υπήρχαν κατασκευαστικά λάθη ή και ελαττωματικά εξαρτήματα.

ο κ. Πενταράς, είπε ότι όλοι οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι έχουν σύστημα αυτοκαταστροφής εάν δεν πετύχουν το στόχο.«Ο μηχανισμός αυτοκαταστροφής δεν λειτούργησε στον συγκεκριμένο πύραυλο με αποτέλεσμα να συνεχίσει την πορεία του και να προσκρούσει στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Υποστήριξε παράλληλα ότι το γεγονός πως πρόκειται για πύραυλο αποδεικνύεται μέσα από φωτογραφίες απ’ όπου φαίνεται ξεκάθαρα η βάση του πυραύλου με τα πτερύγια.