Χωρίς Τσίπρα η νέα προσπάθεια για επιλογή προέδρου στην Ευρ. Επιτροπή - Free Sunday
Χωρίς Τσίπρα η νέα προσπάθεια για επιλογή προέδρου στην Ευρ. Επιτροπή

Χωρίς Τσίπρα η νέα προσπάθεια για επιλογή προέδρου στην Ευρ. Επιτροπή

Χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος άφησε την εκπροσώπηση της Ελλάδας στον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, για να μιλήσει σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, στο Ηράκλειο, ξεκινάει στις 11 το πρωί η νέα σύνοδος κορυφής της ΕΕ για την επιλογή της νέας ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης (ο Νίκος Αναστασιάδης της Κύπρου απουσίαζε για ιατρικούς λόγους) διαπραγματεύθηκαν όλην τη νύκτα χωρίς κανένα αποτέλεσμα και θα συναντηθούν για να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ.

 

Στην Οσάκα της Ιαπωνίας, στο περιθώριο της συνόδου των G20 το διήμερο 28 – 29 Ιουνίου, οι δύο κορυφαίοι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν, ήτοι ο Μάνφρεντ Βέρνερ από το ΕΛΚ και ο Φρανς Τίμερμανς από τους Σοσιαλδημοκράτες είχαν καταλήξει σε μια άτυπη συμφωνία την οποία παρουσίασαν στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που βρίσκονταν στην Οσάκα (σ.σ Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο). Το σχέδιο προέβλεπε ότι ο κ Τίμερμανς θα αναλάμβανε την προεδρία της Κομισιόν, ο κ. Βέμπερ αυτήν του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι υπόλοιπες κορυφαίες θέσεις θα αποτελούσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στα κράτη - μέλη.Είχε προηγηθεί μια συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο με τα κορυφαία στελέχη του ΕΛΚ Γάλλου προέδρου του κόμματος Ζοζέφ Ντολ και του Μάνφρεντ Βέμπερ, παρουσία της επικεφαλής του CDU, κυρίας Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, όπου αποφασίστηκε η στήριξη τον Σοσιαλδημοκράτη Τίμμερμανς για την προεδρία της Επιτροπής, αλλά η απόφαση δεν πέρασε στο ΕΛΚ.