Σε αυτόματο μηχανισμό για τη μετεγκατάσταση μεταναστών συμφώνησαν 16 μέλη της ΕΕ - Free Sunday
Σε αυτόματο μηχανισμό για τη μετεγκατάσταση μεταναστών συμφώνησαν 16 μέλη της ΕΕ
Ο κ.Μακρόν ανακοινώνει τον μηχανισμό παρουσία του επιτρόπου μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου

Σε αυτόματο μηχανισμό για τη μετεγκατάσταση μεταναστών συμφώνησαν 16 μέλη της ΕΕ

Τη δημιουργία ενός μηχανισμού αλληλεγγύης για τη μετεγκατάσταση μεταναστών εντός της ΕΕ, αποφάσισαν χθες δεκαέξι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από πρότασγ της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Την ανακοίνωση έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά από τη συνεδρίαση που είχαν στο Παρίσι οι αρμόδιοι υπουργοί.

«Το συμπέρασμα της συνάντησης της Δευτέρας είναι ότι, επί της αρχής και στην παρούσα φάση, 14 κράτη-μέλη εξεδήλωσαν τη συμφωνία τους με το γαλλογερμανικό κείμενο», δήλωσε ο Μακρόν o οποίος δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις αλλά είπε ότι ο μηχανισμός θα είναι ταχύς και αυτόματος.

Ο Μακρόν πρόσθεσε επίσης ότι η Γαλλία ζήτησε από την κυβέρνηση της Λιβύης να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες δε θα συλλαμβάνονται από εδώ και στο εξής στη χώρα και ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους

Πηγή κοντά στη γαλλική προεδρία δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι, επιπλέον της Γαλλίας και της Γερμανίας, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Λιθουανία, η Κροατία και η Ιρλανδία επέδειξαν σαφώς την πρόθεσή τους να προχωρήσει το νέο σύστημα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, η χώρα του οποίου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, δεν έλαβε μέρος στη συνάντηση και σε επιστολή προς τον Γάλλο ομόλογό του Κριστόφ Καστανέρ, προειδοποίησε για συνέπειες μιας απόφαση που θα ληφθεί «μόνο στο Παρίσι και στο Βερολίνο».

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μέχρι στιγμής φέτος τουλάχιστον 426 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου.