Δεν αναστέλλει η Τουρκία τη συμφωνία για επαναποδοχή μεταναστών που δεν παίρνουν άσυλο στην ΕΕ - Free Sunday
Δεν αναστέλλει η Τουρκία τη συμφωνία για επαναποδοχή μεταναστών που δεν παίρνουν άσυλο στην ΕΕ

Δεν αναστέλλει η Τουρκία τη συμφωνία για επαναποδοχή μεταναστών που δεν παίρνουν άσυλο στην ΕΕ

Την διευκρίνιση ότι η δήλωση Τσαβούσογλου για αναστολή της συμφωνίας που έχει συνάψει η Τουρκία με την Ε.Ε. για την επανεισδοχή μεταναστών δεν αφορά τη κοινή ανακοίνωση ΕΕ- Τουρκίας του Μαρτίου του 2016, έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σϋμφωνα με τον κ.Κουμουτσάκο, η δήλωση Τσαβούσογλου αφορά την αντίστοιχη συμφωνία του 2014, η οποία προέβλεπε και την χορήγηση βίζας απο την ΕΕ σε Τούρκους πολίτες.

Μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλουτ Τσαβούσογλου, είχε δημιουργηθεί αβεβαιότητα για το ενδεχόμενο να αφορά όσους δεν παίρνουν άσυλο στην ΕΕ, και με βάση τη συμφωνία του 2016, πρέπει να δέχεται ξανά στο έδαφος της μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT, ο κ.Τσαβούσογλου είχε ανακοινώσει οτι η συμφωνία επανεισδοχής ανεστάλη και ανέφερε πως «η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα».

Από τις Βρυξέλλες πάντως, επισημαίνεται από χθες πως παρά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου και άλλων Τούρκων αξιωματούχων, στην πράξη η πολιτική της Τουρκίας ως προς την συμφωνία για το μεταναστευτικό δεν έχει αλλάξει.

«Εχουµε δει τα σχόλια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Δεν βλέπουµε καµία αλλαγή στην πολιτική. Και τα δύο µέρη παραµένουν αφοσιωµένα στην εφαρµογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας» είχε δηλώσει η εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό κατά την χθεσινή της ενημέρωση.

«Η εφαρµογή της συµφωνίας επανεισδοχής µεταξύ ΕΕ και Τουρκίας σε όλες τις διατάξεις της εξακολουθεί να αποτελεί µία από τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για βίζα. Η Κοµισιόν εξακολουθεί να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει τις προσπάθειες της Τουρκίας να ολοκληρώσει το συντοµότερο δυνατόν την εκπλήρωση όλων των εκκρεµών σηµείων για την απελευθέρωση της βίζας» συµπλήρωσε η κυρία Μπερτό.

Καμία απειλή επιβολής κυρώσεων δεν θα μας αποτρέψει από τους δίκαιους σκοπούς μας στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα Τετάρτη το πρωί, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο δηλώσεών του για την επέτειο υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης.

«Σιωπηρά ή ξεκάθαρα, καμία απειλή επιβολής κυρώσεων δεν θα αποτρέψει την Τουρκία από τον δίκαιο σκοπό της. Οι κινήσεις που κάνουμε στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία, είναι για στην προστασία των δικαιωμάτων του έθνους μας και των Τουρκοκυπρίων», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «η Τουρκία έχει την δύναμη να εξαλείψει οποιαδήποτε απειλή για την ανεξαρτησία, την ασφάλεια και την σταθερότητα από οποιαδήποτε εξουσία».