Αυστηρούς όρους για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις βάζει η ΕΕ στα Σκόπια - Free Sunday
Αυστηρούς όρους για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις βάζει η ΕΕ στα Σκόπια

Αυστηρούς όρους για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις βάζει η ΕΕ στα Σκόπια

Την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος θέτει ως προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον ερχόμενο Οκτώβριο με τη Βόρεια Μακεδονία, ο Επίτροπος για την Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Κατά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια, ο κ.Χαν χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» τη διαλεύκανση των υποθέσεων διαφθοράς:

«Υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές για εμάς, η πιο σημαντική είναι ότι η όποια λύση θα διασφαλίζει ότι δεν θα χάνονται υποθέσεις διαφθοράς κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ατιμωρησία, αυτό πρέπει να διασφαλιστεί αυτή είναι η δική μας αντίληψη για το κράτος δικαίου» είπε ο Γιοχάνες Χαν, ενώ ο κ.Ζάεφ διαβεβαιωσε ότι θα υπάρξει απεξάρτηση των ερευνών από την πολιτική εξουσία.

«Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις, δεν θα υπάρξει διαχωρισμός όλοι θα είναι ίσοι απέναντι στους δικαστές Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ενθαρρύνουμε περαιτέρω τους εισαγγελείς να συνεχίσουν τη διαδικασία. Το μήνυμα είναι ότι κανείς δεν θα είναι προνομιούχος κανείς δεν θα απολαμβάνει αμνηστία. Η έρευνα θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι επικεφαλής, έχουμε δείξει πως βαδίζουμε προς την σωστή κατεύθυνση και θα λάβουμε μια θετική απάντηση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για να γίνει μέλος της ΕΕ» είπε πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Επίτροπος ζητεί πριν τον Οκτώβριο, να υιοθετηθεί ο νόμος για τον Γενικό Εισαγγελέα, θεσμός ο οποίος δημιουργήθηκε με βάση μια συμφωνία του 2015 για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης στη χώρα με σκοπό να χειριστεί τα αδικήματα διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος.

Όμως από τότε ελάχιστες υποθέσεις ολοκληρώθηκαν ενώ η πρώην επικεφαλής της Ειδικής Εισαγγελίας ερευνάται για σκάνδαλο διαφθοράς.