"Πολεμικό συμβούλιο" για το Brexit δημιουργεί ο Τζόνσον - Free Sunday
"Πολεμικό συμβούλιο" για το Brexit δημιουργεί ο Τζόνσον

"Πολεμικό συμβούλιο" για το Brexit δημιουργεί ο Τζόνσον

Πυρετώδεις διεργασίες της κυβέρνησης Τζόνσον με τον νέο πρωθυπουργό να φέρεται να έχει συγκροτήσει «Πολεμικό Συμβούλιο» με τη συμμετοχή, υπό τον ίδιο, έξι υπουργών σκληρών υπέρμαχων του Brexit, αποκάλυψαν ποι Sunday Times.. Αντικειμενό του: η ολοκήρωση του brexit με κάθε τρόπο. Οι συμμετέχοντες είναι εκτός του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και του Μάικλ Γκόουβ, οι Σατζίντ Τζαβίντ, υπουργός Οικονομικών, Ντόμινικ Ράαμπ, υπουργός Εξωτερικών, Στιβ Μπάρκλεϊ, υπουργός Brexit και ο γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ. Στην ίδια εφημερίδα, ο Μάικλ Γκόουβ γράφει ότι «με έναν νέο πρωθυπουργό, μια νέα κυβέρνηση και μια νέα σαφή αποστολή, θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου. Χωρίς αν. Χωρίς αλλά. Όχι άλλες καθυστερήσεις. Το Brexit γίνεται».

Σε περίπτωση άτακτου Brexit, οι αντιδράσεις θα είναι πολλές. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, εκτιμά ότι στη Βόρεια Ιρλανδία πολλοί θα είναι εκείνοι που θα θέσουν εν αμφιβόλω την Ένωση με την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλλία.

«Πιστεύω πως αν γίνει σκληρό Brexit στις 31 Οκτωβρίου, αν το Ηνωμένο Βασίλειο βγάλει τη Βόρεια Ιρλανδία από την Ευρωπαϊκή Ένωση αντίθετα από τη βούληση της πλειοψηφίας, αν αφαιρέσει την ευρωπαϊκή υπηκοότητα και υπονομεύσει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής θα υπάρξουν ζητήματα που θα έλθουν στην επιφάνεια είτε το θέλουμε είτε όχι και θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα».

Η θέση που εκφράζει ο Μάικλ Γκόουβ, ότι δεν θα υπάρξει νέα πρόταση για Συμφωνία εδράζεται στην άρνηση των Βρυξελλών να αφαιρέσουν το backstop, την ασφάλεια των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία