Τζόνσον: Brexit στις 31 Οκτωβρίου ό,τι κι αν γίνει - Free Sunday
Τζόνσον: Brexit στις 31 Οκτωβρίου ό,τι κι αν γίνει

Τζόνσον: Brexit στις 31 Οκτωβρίου ό,τι κι αν γίνει

Η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση «ό,τι κι αν γίνει» στις 31 Οκτωβρίου ξεκαθάρισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στον Ιρλανδό ομόλογό του Λίο Βαράντκαρ, τονίζοντας ότι το «δίκτυ ασφαλείας» για τα ιρλανδικά σύνορα, (backstop), πρέπει να αφαιρεθεί από την όποια συμφωνία εξόδου.

«Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, ό,τι κι αν γίνει», σημειώνει το γραφείο τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

Η συζήτηση των δύο πρωθυπουργών ήταν η πρώτη τους επικοινωνία από τότε που ο Μπ.Τζόνσον ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας.

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προσεγγίσει τις όποιες διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα με αποφασιστικότητα και σθένος και σε πνεύμα φιλίας, και ότι η σαφής προτίμησή του είναι η αποχώρηση από την ΕΕ με μία συμφωνία, αλλά αυτή θα πρέπει να είναι μία που να καταργεί το backstop».

Ο Μπ.Τζόνσον δήλωσε στον Λ.Βαράντκαρ ότι η κυβέρνηση του είναι αποφασισμένη να μην επαναφέρει «ποτέ» τους τελωνειακούς ελέγχους ή τις υποδομές στα ιρλανδικά σύνορα μετά το Brexit.

Από την πλευρά του ο Λ.Βαράντκαρ δήλωσε ότι η συμφωνία αποχώρησης του Brexit δεν μπορεί να ανοίξει εκ νέου και ότι δεν έχουν ακόμα βρεθεί «ικανοποιητικές» εναλλακτικές ρυθμίσεις.

«Εναλλακτικές ρυθμίσεις θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το backstop στο μέλλον, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί και δεν έχουν παρουσιαστεί ικανοποιητικές επιλογές», δήλωσε τηλεφωνικά ο Βαράντκαρ στον Τζόνσον σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ιρλανδικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός προσκάλεσε τον Βρετανό ομόλογότου στο Δουβλίνο για συνομιλίες επί του Brexit και για διμερή θέματα, όπως η Βόρεια Ιρλανδία, η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και μια κοινή περιοχή μετακινήσεων, η λεγόμενη Common Travel Area, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΜΠΕ