Νέες εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα - Free Sunday
Νέες εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα

Νέες εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα

Bαλλιστικούς πυραύλους νέου τύπου εκτόξευσε σήμερα Τετάρτη το πρωί, τοπική ώρα, η Βόρεια Κορέα.

Όπως ανακοίνωσαν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, ο πρώτος πύραυλος εκτοξεύθηκε στις 05:06 (23:06 της Τρίτης ώρα Ελλάδας/Κύπρου) και ο δεύτερος στις 05:27 (23:27) από τη Γουονσάν, στη χερσόνησο Χόντο της Νότιας Χαμγιόνγκ.

Οι πύραυλοι διένυσαν απόσταση περίπου 250 χιλιομέτρων και έφθασαν σε ύψος έως και 30 χιλιομέτρων και οι νοτιοκορεατικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε ετοιμότητα.

Οι πύραυλοι «έπεσαν στην ανατολική θάλασσα της Κορέας» — όπως αποκαλείται η θαλάσσια περιοχή ανατολικά της κορεατικής χερσονήσου από τη Σεούλ και την Πιονγκγιάνγκ, που είναι επίσης γνωστή ως Θάλασσα της Ιαπωνίας — σύμφωνα με αξιωματικό του νοτιοκορεατικού επιτελείου που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, το Τόκιο χαρακτήρισε «λυπηρές» τις εκτοξεύσεις και υπενθύμισε ότι οι νέες δοκιμές παραβιάζουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αν και το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε ότι οι πύραυλοι δεν έφθασαν στην ιαπωνική ΑΟΖ, καθώς και ότι δεν έχουν άμεση επίπτωση στην ιαπωνική εθνική ασφάλεια.

Ο εκπρόσωπος των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, σημείωσε ότι «είμαστε ενήμεροι για τις πληροφορίες περί εκτόξευσης πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση».

Ερωτηθείς για το αν τα κοινά γυμνάσια Ουάσινγκτον και Σεούλ, τα οποία έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα, θα διεξαχθούν κανονικά, ο Πίτερς δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο υποβάθμισαν τις πυραυλικές δοκιμές που έκανε η Πιονγκγιάνγκ την περασμένη Πέμπτη, όταν προχώρησε στη δοκιμή δύο νέων βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς.

Επρόκειτο για την πρώτη δοκιμή πυραύλων μετά τη συνάντηση του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Ντόναλντ Τραμπ, όταν συμφωνήθηκε να επαναληφθούν οι συνομιλίες των δύο πλευρών για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, οι οποίες περιήλθαν σε αδιέξοδο νωρίτερα φέτος.