Μετά το δίπλωμα και διαβατήριο για τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία - Free Sunday
Μετά το δίπλωμα και διαβατήριο για τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία

Μετά το δίπλωμα και διαβατήριο για τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία

Το δικαίωμα να αποκτούν διαβατήριο και να ταξιδεύουν στο εξωτερικό χωρίς τη συγκατάθεση κάποιου άνδρα «κηδεμόνα» τους, παραχώρησε χθες στις γυναίκες άνω των 21 ετών, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

«Θα δίνεται διαβατήριο σε κάθε υπήκοο της Σαουδικής Αραβίας που το ζητεί», αναφέρει απόφαση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Μέχρι σήμερα, οι γυναίκες στο βασίλειο ήταν υποχρεωμένες να εξασφαλίζουν την άδεια ενός από τους άρρενες «κηδεμόνες» τους — του πατέρα, του συζύγου ή άλλου, είτε συγγενή ή υπεύθυνου γι’ αυτές — προκειμένου να αποκτούν ή να ανανεώνουν τα διαβατήριά τους, να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, ή να παντρεύονται.

Η απόφαση προστίθεται σε σειρά μέτρων που ανακοινώνονται σταδιακά το τελευταίο διάστημα από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Από τον Ιούνιο του 2018, επιτράπηκε σε γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητα, πολύ πρόσφατα να πηγαίνουν να παρακολουθούν αθλητικές διοργανώσεις, όπως ποδοσφαιρικά ματς, και να αναλαμβάνουν θέσεις εργασίας που ως τότε επιφυλάσσονταν αποκλειστικά για άνδρες.