Αποδυναμώνεται πολιτικά και θεσμικά η πλειοψηφία Τζόνσον στο κοινοβούλιο - Free Sunday
Αποδυναμώνεται πολιτικά και θεσμικά η πλειοψηφία Τζόνσον στο κοινοβούλιο
Πανηγυρισμοί στο Μπέρκον

Αποδυναμώνεται πολιτικά και θεσμικά η πλειοψηφία Τζόνσον στο κοινοβούλιο

Την αυστηρή προειδοποίηση ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου θα προκαλέσει «άμεσο σοκ» στη βρετανική οικονομία, απηύθυνε σήμερα Παρασκευή, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ προειδοποίησε την ότι
«Χωρίς συμφωνία, το σοκ για την οικονομία είναι άμεσο», δήλωσε ο Κάρνεϊ στο BBC, τονίζοντας ότι «δυνητικά, ένας σημαντικός αριθμός» επιχειρησεων «δεν θα μπορούν πλέον να λειτουργήσουν».

Ο κ.Κάρνει τόνισε ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα έχει ως αποτέλεσμα οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης να καθορίζονται βάσει των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και αυτό θα επηρεάσει τους κλάδους των αυτοκινήτων και γενικότερα των μεταφορών, καθώς και στις βιομηχανίες χημικών και τροφίμων.

Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, υπογράμμισε ότι οι μεγάλοι διανομείς στη Βρετανία θα αντιμετωπίσουν ένα πολύ περίπλοκο πρόβλημα σχετικά με τα «ευπαθή προϊόντα» που εισάγονται από την ΕΕ, τα οποία δεν μπορούν να συντηρηθούν για μεγάλο διάστημα ενώ είναι δύσκολο να δημιουργηθούν αποθέματα εκ των προτέρων.
Ο κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε επίσης ότι θα αυξηθούν οι τιμές σε μια σειρά από προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης, όπως «τα τρόφιμα και η βενζίνη», στο Ηνωμένο Βασίλειο, του οποίου οι κάτοικοι θα υποστούν μια μείωση «του πραγματικού τους εισοδήματος σε σχέση με αυτό που θα έπρεπε να έχουν» σε μια περίπτωση άλλη από αυτή της μη συμφωνίας.

Ο Κάρνεϊ εξήγησε ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα προκαλούσε υποτίμηση της στερλίνας, αυξάνοντας έτσι την τιμή των εισαγόμενων προϊόντων.

Την ίδια ώρα όμως ο πρωθυπουργός Μπόροις Τζόνσον έχει και πολιτικά προβλήματα καθώς στις επαναληπτικές εκλογές στην περιφέρεια Μπρέκον και Ράντνονσαϊρ της Ουαλλίας,η υποψήφια των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζέιν Ντοντς, η οποία είχε ταχθεί κατά μιας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία, διότι αυτό θα έπληττε τους Ουαλούς αγρότες, πέτυχε μία σαφή νίκη.

«Το πρώτο πράγμα που θα κάνω ως βουλευτής όταν φτάσω στο Ουέστμινστερ θα είναι να βρω τον Μπόρις Τζόνσον όπου και να κρυφτεί και θα του πω καθαρά και ξάστερα: σταματήστε να παίζετε με το μέλλον των κοινοτήτων μας και αποκλείστε ένα Brexit χωρίς συμφωνία», είπε η Ντόντς μετά την εκλογή της.

Η χθεσινή διαδικασία ήταν το αποτέλεσμα της καθαίρεσης του Συντηρητικού βουλευτή Κρις Ντέιβις, μετά την καταδίκη του για ψευδείς δηλώσεις δαπανών.

Πρόκειται για μία διαδικασία που εισήχθη για το 2015 από τον τότε Συντηρητικό πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και δίνει το σχετικό δικαίωμα στους ψηφοφόρους της περιφέρειας.
Ο Ντέιβις διεκδίκησε την επανεκλογή του αλλά έχασε με διαφορά 1400 ψήφων (13.826 έναντι 12.401).

Στην τρίτη θέση ήταν το Κόμμα του Brexit ήρθε τρίτο με 3.331 ψήφους και τέταρτο το Εργατικό Κόμμα με 1.680 ψήφους.

Στο δημοψήφισμα για το Brexit το 2016, συγκεκριμένη περιφέρεια είχε ταχθεί υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ με ποσοστό 52%.

Η νίκη της Ντοντς αποδυναμώνει την ασθενή πλειοψηφία των Συντηρητικών στο κοινοβούλιο, όπου ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μέι, Φίλιπ Χάμοντ δηλώνει ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έχει ανακοινώσει τον διπλασιασμό του ετήσιου προϋπολογισμού της που προορίζεται για τις προετοιμασίες για Brexit χωρίς συμφωνία, στον οποίο προστίθενται επιπλέον 2,1 δισεκατομμύρια στερλίνες (περίπου 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ) για «την επιτάχυνση των προετοιμασιών στα σύνορα, στην υποστήριξη της προετοιμασίας των επιχειρήσεων και στην εξασφάλιση της προμήθειας των ζωτικής σημασίας φαρμάκων», και τη διεξαγωγή μιας νέας επικοινωνιακής εκστρατείας για το Brexit, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών.

Συνολικά 6,3 δισεκατομμύρια στερλίνες (περίπου 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ) θα δοθούν για να προετοιμαστεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, εκ των οποίων 4,2 δισεκατομμύρια φέτος.