Ανοιχτός να συζητήσει μορατόριουμ ερευνών στην Κύπρο δηλώνει ο Ακιντζί - Free Sunday
Ανοιχτός να συζητήσει μορατόριουμ ερευνών στην Κύπρο δηλώνει ο Ακιντζί

Ανοιχτός να συζητήσει μορατόριουμ ερευνών στην Κύπρο δηλώνει ο Ακιντζί

Ανοιχτός να συζητήσει την ιδέα για μορατόριουμ στις έρευνες στη θαλάσσια ζώνη αλλά και το θέμα των Βαροσίων, δηλώνει σε συνέντευξη του, στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ.Ακκιντζί δηλώνει ότι προσέρχεται «με ανοικτή καρδιά» και την επιθυμία να βγει ένα θετικό αποτέλεσμα και προσθέτει ότι η ατζέντα είναι ανοικτή και οι δύο ηγέτες μπορούν να θέσουν τα θέματα που θέλουν να συζητήσουν με στόχο να ξεκαθαρίσει η εικόνα και τάσσεται υπέρ μιας συζήτησης για οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης.

Για το θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση για να αρχίσει μια διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά το πολιτικό κλίμα ως έχει σήμερα δεν βοηθά σε κάτι τέτοιο. Διέξοδο, πρόσθεσε, αποτελούσε η πρότασή του για κοινή επιτροπή που απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά μπορεί να συζητήσει και άλλες επιλογές, όπως η πρόταση του μορατόριουμ, που είχε υποβάλει ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Ρολάνδης

Σε ότι αφορά την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δηλώνει ότι όποια συζήτηση για λύση δεν πρέπει να αποκλείει τον ΟΗΕ και δεν πρέπει να αντιβαίνει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Ακιντζί μίλησε και για την τριμερή με το ΓΓ του ΟΗΕ, την άτυπη πενταμερή αργότερα, και το πώς οι όροι αναφοράς της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζειν Χολ Λουτ μπορούν να ολοκληρωθούν όπως επιθυμεί και ο Γκουτέρες.