Αναστασιάδης και Ακιντζί πιάνουν το νήμα από το Κραν Μοντανα - Free Sunday
Αναστασιάδης και Ακιντζί πιάνουν το νήμα από το Κραν Μοντανα

Αναστασιάδης και Ακιντζί πιάνουν το νήμα από το Κραν Μοντανα

Στην κατοικία της αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, προσέρχονται στις στις 9:30 το πρωί, δύο χρόνια μετά την αποτυχία εξεύρεσης λύσης στο Κραν Μοντανά, ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζί.Η προσδοκία της διεθνούς κοινότητας είναι η μία συμφωνία σε όρους επανέναρξης των συνομιλιών, από το σημείο στο οποίο είχαν διακοπεί το καλοκαίρι του 2017 στο Κραν Μοντανά.

Η Ελληνοκυπριακή πλευρά, έχει καταστήσει σαφές ότι για να προχωρήσει η διαδικασία θα πρέπει να γίνουν βήματα από τη Τουρκία, στα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, με τερματισμό των εγγυήσεων του 1960 και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, να τερματιστούν οι ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ και οι μεθοδεύσεις για άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Η Τουρκοκυπριακή πλευρά, θέτει ως θέμα την συνδιαχείριση του φυσικού αερίου πριν από την επίλυση του Κυπριακού, και την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων με δικαίωμα της τουρκοκυπριακής κοινότητας να μπλοκάρει κάθε απόφαση του ομοσπονδιακού κράτους, με την απαίτηση της για τουλάχιστον μία θετική ψήφο Τουρκοκύπριου σε κάθε απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης.Μετά τη συνάντηση δεν έχουν προγραμματιστεί κοινές δηλώσεις Αναστασιάδη – Ακιντζί, οι οποίοι αναμένεται να τοποθετηθούν όταν επιστρέψουν στην βάση τους.

 

Αν υπάρξει διέξοδος για συνέχιση της διαδικασίας, θα πρέπει να αναμένεται επίσκεψη της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λούτ, ώστε να προετοιμαστεί η κοινή συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιτζί – Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.


Χθες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στη κατεχόμενη Κύπρο, για τους «εορτασμούς» για την 55η επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας, από τη τουρκική αεροπορία το 1964, συνοδευόμενος από την ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο κ.Ακάρ δήλωσε πως οι Τούρκοι, με καλή διάθεση και σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, περιμένουν να λυθούν τα προβλήματα με ειρηνικό τρόπο, από την άλλη όμως, αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία. «Ας μην δοκιμάσουν την ισχύ, και τις δυνάμεις μας» σημείωσε, γιατί «το τίμημα θα είναι βαρύ, αυτό το έχουμε πει σε κάθε ευκαιρία, με όλους τους κατάλληλους τρόπους και θα συνεχίσουμε να το λέμε».


Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είπε πως στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ενός μέλλοντος που θα λαμβάνει υπό εγγύηση την πολιτική ισότητα των δύο «λαών», την ελευθερία και την ασφάλεια. «Η ισότητα είναι ένα από τα βασικά στοιχεία για να ζει κάποιος ανθρώπινα και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να υποβιβασθούμε σε μια μειονότητα».