Ο Μαδούρο απειλεί να διαλύσει την εθνοσυνέλευση που δεν ελέγχει - Free Sunday
Ο Μαδούρο απειλεί να διαλύσει την εθνοσυνέλευση που δεν ελέγχει

Ο Μαδούρο απειλεί να διαλύσει την εθνοσυνέλευση που δεν ελέγχει

Την διαβεβαίωση ότι η εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα της αν το καθεστώς Μαδούρο, προκηρύξει πρόωρες εκλογές για την αντικατάσταση της, έδωσε ο πρόεδρος του σώματος Χουάν Γκουαϊδο, ο οποίος με απόφαση του σώματος τον Ιανουάριο έχει ανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος και έχει αναγνωριστεί από περίπου πενήντα κυβερνήσεις, με πρώτες τις ΗΠΑ.

«Θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα καθήκοντά μας ό,τι κι αν γίνει», δήλωσε ο Γκουαϊδό, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Συντακτικής Συνέλευσης, που έχει συγκαλέσει ο Μαδούρο, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

«Θα προτείνω να σχηματιστεί μια επιτροπή (...) για να αποτιμήσει σύμφωνα με τον νόμο, το Σύνταγμα και την πολιτική κατάσταση της χώρας μας, κατόπιν διαβουλεύσεων με όλους τους οργανισμούς, τον λαό, τον δρόμο, πότε είναι η καλύτερη χρονική στιγμή για να προχωρήσουμε στη διεξαγωγή εκλογών», δήλωσε ο πρόεδρος του σώματος αυτό Διοσδάδο Καμπέγιο.

Η θητεία της Εθνοσυνέλευσης, την οποία δεν ελέγχει ο Μαδούρο, λήγει τον Δεκέμβριο του 2020 αλλά ο Κάμπεγιο είπε ότι αν το αποτέλεσμα της διαβούλευσης είναι πως οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν «την 1η Ιανουαρίου (2020), θα οργανώσουμε τις εκλογές αυτές τις εκλογές την 1η Ιανουαρίου. Αν προκύψει ότι πρέπει να γίνουν φέτος (...) θα κάνουμε αυτό που θα υπαγορευθεί από τη διαβούλευση»».

«Τι θα γινόταν εάν το καθεστώς τολμούσε, και μπορεί να το κάνει, να προχωρήσει σε πρόωρες βουλευτικές [εκλογές] χωρίς όρους [συμφωνημένους με την αντιπολίτευση]; Θα πνιγεί στις αντιφάσεις του, στην απομόνωσή του, σε μια καταστροφή», δήλωσε ο Γκουαϊδό απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους μπροστά στην είσοδο της εθνοσυνέλευσης.

Χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκρινε χθες την απόφαση της Συντακτικής Συνέλευσης να άρει την ασυλία τεσσάρων μελών της εθνοσυνέλευσης, βλέποντας στην εξέλιξη αυτή «άλλη μια άμεση επίθεση εναντίον του μοναδικού δημοκρατικά εκλεγμένου σώματος» στη χώρα.

Σε δήλωση της, εκπρόσωπος της ΕΕ, έκανε λόγο για «αυθαίρετη» απόφαση με «πολιτικά κίνητρα», προσθέτοντας πως «μέχρι τώρα, 25 βουλευτές έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με κατηγορίες βάσει προβληματικών διαδικασιών και τους αφαιρέθηκε η συνταγματικά κατοχυρωμένη ασυλία τους».

Η Συντακτική Συνέλευση ενέκρινε αίτημα του Ανώτατου Δικαστηρίου να αρθεί η ασυλία των Χοσέ Γκέρα, Ραφαέλ Γκουσμάν, Τομάς Γκουανίπα και Χουάν Πάμπλο Γκαρσία Κανάλες, που αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών της εσχάτης προδοσίας και της υποκίνησης στάσης.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε πως μπορεί «να επιτευχθεί» μια «ειρηνική και πολιτική λύση» στη Βενεζουέλα με την προϋπόθεση ότι «το πολιτικό έργο δεν ποινικοποιείται και εάν οι κοινοβουλευτικές δραστηριότητες δεν καταστέλλονται»