«Ανάσα» στην Ιταλία: Το Δημοκρατικό Κόμμα συμφώνησε στον Κόντε - Free Sunday
«Ανάσα» στην Ιταλία: Το Δημοκρατικό Κόμμα συμφώνησε στον Κόντε

«Ανάσα» στην Ιταλία: Το Δημοκρατικό Κόμμα συμφώνησε στον Κόντε

Συμφωνία για την παραμονή του Τζουζέπε Κόντε στον πρωθυπουργικό θώκο φαίνεται πως εξασφάλισαν εν τέλει το Κίνημα των 5 Αστέρων και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, λίγο προτού εκπνεύσει η διορία, σήμερα το πρωί, που έχει δώσει στα κόμματα ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων είχε σταματήσει μέχρι νεωτέρας τις συνομιλίες με το Δημοκρατικό Κόμμα νωρίτερα χθες, έως ότου εκείνο να δεσμευθεί ότι αποδέχεται την παραμονή του Κόντε στην πρωθυπουργία.

Αργότερα το απόγευμα ωστόσο, το Κίνημα των 5 Αστέρων επανήλθε με νέα δήλωση, σύμφωνα με την οποία οι συνομιλίες συνεχίζονται, καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα δείχνει διατεθειμένο να αποδεχθεί την παραμονή του Κόντε στην πρωθυπουργία.

«Κουράστηκα να παίζω παιχνίδια», δήλωσε αρχικά ο ηγέτης του Κινήματος των 5 Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο, για να καλωσορίσει λίγες ώρες αργότερα την καλή διάθεση του Δημοκρατικού Κόμματος να συμφωνήσει στο πρόσωπο του Κόντε.

Εάν δεν σχηματιστεί νέα κυβερνητική πλειοψηφία έως σήμερα, ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζο θα προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία την 10η Νοεμβρίου.

Ο Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος ανήκει σε κανένα κόμμα αλλά πρόσκειται στο Κίνημα των 5 Αστέρων, παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα, κήρυξε την διάλυση του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού και ζήτησε πρόωρες εκλογές.

Παρά τις προσπάθειες σύγκλισης ανάμεσα στα δύο παραδοσιακά αντίπαλα κόμματα, οι διαφωνίες είναι ακόμη πολλές και δεν αφορούν μόνο τη θέση του πρωθυπουργού.

Μεγάλο αγκάθι είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, με την κεντροαριστερά να ζητεί την άμεση κατάργηση των σκληρών μέτρων του Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων απαιτεί επίσης την περικοπή 345 βουλευτών και γερουσιαστών. Το Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να συμφωνήσει σε αυτό μόνο υπό το πλαίσιο μίας ευρύτερης συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Τα δύο μέρη έχουν επίσης διαφορές όσον αφορά τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2020, ο οποίος θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες για το έλλειμμα της Ε.Ε. Η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη, αλλά στο 132% έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Πηγή: naftemporiki.gr