Ερντογάν: Μετά τους S-400, καλοβλέπει και το Su-57 - Free Sunday
Ερντογάν: Μετά τους S-400, καλοβλέπει και το Su-57

Ερντογάν: Μετά τους S-400, καλοβλέπει και το Su-57

Τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών τους υπογράμμισαν χθες από τη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά τη διάρκεια μίας μεγάλης έκθεσης της αεροπορικής αεροπορίας μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και το νεότερο μαχητικό αεροσκάφος της Ρωσίας, το αεριωθούμενο Su-57 – και να αστειευτεί για την αγορά του.

«Αυτό είναι το Su-57; Πετάει;», ρώτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ρώσο ομόλογό του, για να προσθέσει ευθύς αμέσως εάν «από αυτά» θα πάρει η Τουρκία. «Μπορείτε να πάρετε», απάντησε ο Πούτιν προκαλώντας το γέλιο του Τούρκου προέδρου, σύμφωνα με το Insider.

Οι στρατιωτικοί δεσμοί της Τουρκίας με τη Ρωσία αποτελούν αιτία ανησυχίας για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, αφού η Άγκυρα προχώρησε στην αγορά του αεροπορικού συστήματος S-400 της Ρωσίας παρά τις προειδοποιήσεις να μην το κάνει.

Η πρώτη συστοιχία των S-400 άρχισε να παραδίδεται στην Τουρκία στα μέσα Ιουλίου και το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η δεύτερη άρχισε να παραδίδεται από χθες.

Η Ουάσιγκτον απάντησε αποκλείοντας τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα κατασκευής των αεροσκαφών F-35, για το οποίο είχε προειδοποίησει μήνες πριν.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι Ρώσοι στρατιωτικοί που θα αναλάβουν την εκπαίδευση των Τούρκων στρατιωτικών στους S-400 να αποκτήσουν πρόσβαση στα τεχνολογικά μυστικά του αμερικανικού «αόρατου» πολεμικού αεροσκάφους F-35, το οποίο θέλει να αποκτήσει η Τουρκία.

Πηγή: naftemporiki.gr