Με εκλογές απειλεί ο Τζόνσον αν του βάλει φραγμό το κοινοβούλιο - Free Sunday
Με εκλογές απειλεί ο Τζόνσον αν του βάλει φραγμό το κοινοβούλιο

Με εκλογές απειλεί ο Τζόνσον αν του βάλει φραγμό το κοινοβούλιο

Την πρόταση να μπλοκαριστεί η αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, την οποία δεν αποκλείει, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ψηφίζει σήμερα η Βουλή των Κοινοτήτων στη Βρετανία.

 

Οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν επί ενός σχεδίου που θα δίνει στους αντιπαλους του Nodeal Brexit τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας και ετσι στη συνέχεια θα επιδιώξουν να περάσουν ένα νομοσχέδιο που θα τον εξαναγκάζει να ζητήσει νέα αναβολή της αποχώρησης από την ΕΕ.

Ο κ.Τζόνσον δηλώνει ότι δεν επιθυμεί εκλογές αλλά απειλεί με προσφυγή στις κάλπες στις 14 Οκτωβρίου αν εγκριθεί η πρόταση, αλλά η διάλυση της βουλής απαιτεί πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής των Κοινοτήτων για να περάσει.


Στο διάγγελμα του, προς τον λαό, ο Μπόρις Τζόνσον έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, δήλωσε «υπερήφανος που ο Καγκελάριος του Θησαυροφυλακίου, Σατζίντ Χαβίντ, θα καθορίσει τον πιο φιλόδοξο γύρο δαπανών της τελευταίας δεκαετίας. Υποσχέθηκα ότι η ασφάλεια στους δρόμους θα βελτιωθεί, γι' αυτό και θα προσλάβουμε 20.000 αστυνομικούς. Υποσχέθηκα, ακόμη, ότι επιθυμώ τη βελτίωση της ιατρικής περίθαλψης και κατ' επέκταση την βελτίωση της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία, μειώνοντας έτσι τον χρόνο αναμονής». »Οι φίλοι μας στις Βρυξέλλες θέλω να γνωρίζουν ότι είμαστε ενωμένοι και προσηλωμένοι στον στόχο μας. Δεν υπάρχει πιθανότητα καθυστέρησης του Brexit. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε μέχρι τον Οκτώβριο. Και χωρίς εκλογές, τις οποίες δεν θέλω».

Όμως την ίδια στιγμή στους εσωκομματικούς αντιπάλους του Τζόνσον, προστέθηκε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας Ντέιβιντ Γκοκ, ο οποίος σε άρθρο του στους Times δηλώνει ότι θα ταχθεί υπέρ της νομοθετικής πρωτοβουλίας για να εμποδιστεί η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία παρά τις κομματικές προειδοποιήσεις ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα διαγραφούν.

 

«Σήμερα θα ψηφίσω εναντίον της κομματικής γραμμής για πρώτη φορά τα τελευταία 14 και πλέον χρόνια που είμαι μέλος του κοινοβουλίου», γράφει επικαλούμενος το εθνικό συμφέρον:«Το εθνικό συμφέρον πρέπει να πρωτεύει. Η αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία την 31η Οκτωβρίου θα πλήξει την ευημερία μας, την ασφάλειά μας και θα θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρει