Βρετανία: O Μπόρις Τζόνσον ηττήθηκε στην ψηφοφορία για τον έλεγχο του Κοινοβουλίου - Free Sunday
Βρετανία: O Μπόρις Τζόνσον ηττήθηκε στην ψηφοφορία για τον έλεγχο του Κοινοβουλίου

Βρετανία: O Μπόρις Τζόνσον ηττήθηκε στην ψηφοφορία για τον έλεγχο του Κοινοβουλίου

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον ηττήθηκε στην αποψινή κρίσιμη ψηφοφορία για τον έλεγχο της Βουλής των Κοινοτήτων καθώς 328 μέλη του κοινοβουλίου τάχθηκαν υπέρ της πρωτοβουλίας για να εμποδιστεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία έναντι 301 κατά. Έτσι αύριο Τετάρτη η αντιπολίτευση αναμένεται να φέρει στο Βρετανικό Κοινοβούλιο νομοθετική πρωτοβουλία για την εμπόδιση της αποχώρησης από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. 

Απαντώντας ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι θα καταθέσει πρόταση για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή σημαίνει πως το κοινοβούλιο βρίσκεται στα πρόθυρα του να ακυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit, προκαλεί περισσότερη σύγχυση και καθυστέρηση. Κατηγόρησε επίσης τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ότι θα υποκλινόταν σε οτιδήποτε απαιτούσαν οι Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι ο ίδιος μπορεί να αποσπάσει καλύτερη συμφωνία από τις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον απώλεσε την οριακή πλειοψηφία που διέθετε στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετά την απόφαση του Συντηρητικού βουλευτή Φίλιπ Λι να ενταχθεί στο φιλοευρωπαϊκό Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό κόμμα. Ο Φίλιπ Λι σηκώθηκε και κάθισε με τους Φιλελεύθερους μόλις ξεκίνησε ο Τζόνσον την ομιλία του στο κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται πως ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έστειλε σαφές μήνυμα πως εάν σήμερα το βρετανικό κοινοβούλιο περάσει νομοθεσία για να σταματήσει το no deal Brexit, το οποίο κατά τον ίδιο είναι ένα διαπραγματευτικό χαρτί στις διαβουλεύσεις του με τους Ευρωπαίους εταίρους, εάν του δέσουν τα χέρια με αυτόν τον τρόπο, τότε δεν έχει άλλον δρόμο από την προκήρυξη εκλογών - έστω και αν ο ίδιος δεν το επιθυμεί.